Hlavní obsah

Irský premiér slíbí nové referendum o "Lisabonu"

– BRUSEL

Irský premiér Brian Cowen příští týden na summitu Evropské unie v Bruselu svým unijním kolegům slíbí, že se v jeho zemi bude konat druhé referendum o lisabonské smlouvě. Kdy to bude, ale zatím neoznámí. V neděli o tom informovala agentura Reuters s odvoláním na bruselské diplomaty. Diplomatické zdroje uvádějí, že nové hlasování by se mohlo konat příští rok v říjnu, podle vládních zdrojů se uvažuje i o dubnu.

Foto: Yves Herman, Reuters

Irský premiér Brian Cowen

Článek

Lisabonskou smlouvu, která má reformovat fungování Evropské unie, odmítli irští voliči v referendu letos v červnu.

Podle bruselských diplomatů se představitelé Irska, Francie, která nyní sedmadvacítce předsedá, a činitelé evropských institucí dohodli na tom, že lisabonská smlouva vstoupí v platnost počátkem roku 2010. Podmínkou je, aby Irové v novém referendu smlouvě dali zelenou.

Dohoda prý obsahuje některé ústupky Irsku - země si například udrží právo i v budoucnu jmenovat eurokomisaře. Podle nynějších pravidel má jednoho komisaře každá členská země EU, lisabonská smlouva předvídá jejich snížení. Nicméně některým státům se toto podle Reuters zamlouvat nebude a budou se ptát, proč se eurokomisaře ostatní mají vzdát, když si ho Irsko podrží.

Cowen také bude chtít od svých kolegů na blížícím se summitu ujištění, že lisabonská smlouva nenaruší vlastní politiku Irska v oblastech jako jsou potraty, daňový systém a vojenská neutralita, říkají diplomaté obeznámení s průběhem vyjednávání.

Irský ministr pro evropské záležitosti Dick Roche minulý měsíc při návštěvě Prahy označil za nevyhnutelné, aby Irové o lisabonské smlouvě znovu hlasovali v referendu, avšak teprve poté, co vyjednávání s unií odstraní námitky a uspokojí obavy, které irská veřejnost z reformní smlouvy má.

foto: Reuters/Francois Lenoir

Podle Rocheho budou komplikované rozhovory trvat zřejmě po celé české předsednictví EU v první polovině příštího roku a zasáhnou nejspíš i do následujícího předsednictví švédského. Roche vyjádřil naději, že tento proces nezabere více než rok.

Účinnost lisabonské smlouvy je podmíněna tím, že ji ratifikuje všech 27 zemí EU. Kromě Irska se tak zatím tak nestalo v České republice, v Polsku a v Německu. V Česku po nedávném nálezu ústavního soudu, že dokument neporušuje českou ústavu, o lisabonské smlouvě teprve budou hlasovat obě komory parlamentu; v případě jejich souhlasu bude dokument předložen k podpisu prezidentovi Václavu Klausovi, jenž na evropské politické scéně patří k nejdůraznějším kritikům Bruselu. V Polsku i v Německu poslanci smlouvu již schválili; v Německu nyní dokument posuzuje ústavní soud a v Polsku se čeká na podpis prezidenta Lecha Kaczyńského.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám