Hlavní obsah

Vyhynutí hrozí už i delfínům a gepardům

ŘÍM

Celkem 21 druhů zvířat včetně geparda, tří druhů delfínů a egyptského supa bylo přidáno na seznam nejohroženějších živočichů. Rozhodli o tom delegáti 9. konference OSN o ochraně volně žijících živočišných druhů, která v pátek skončila v Římě.

Foto: Marcela Kratochvílová, ČTK

Gepardi v keňském přírodním Safari parku

Článek

Na seznam číslo jedna zvířecích druhů, kterým hrozí vyhubení, bylo přidáno také šest dalších ptačích druhů a kapustňáci, napsala agentura AFP.

Rok 2009 vyhlásila OSN rokem gorily a organizace věří, že se jí podaří od dárců shromáždit částku přes půl milionu eur, která by pomohla zachránit tento druh, z něhož nyní zbývá v Africe méně než šest tisíc jedinců.

Na takzvaný seznam číslo dva zahrnující méně ohrožené druhy se dostalo několik druhů žraloků včetně dvou rodin žraloků mako žijících ve Středozemním moři, jejichž populace se během několika málo let zmenšila o 96 procent, a to následkem neúměrně intenzívního lovu.

Konference také přijala rezoluci, jejímž cílem je snížení hluku v oceánech, který způsobuje narůstající počet lodí, větší množství seismických průzkumů či nové generace vojenských sonarů. Tento hluk škodí mořským savcům, kteří využívají zvukové signály - především velrybám a delfínům.

Reklama

Výběr článků

Načítám