Hlavní obsah

Putin doufá, že Obama ještě zváží umístění radaru v ČR

– MOSKVA
ČTK, aš, Novinky, RIA, Novosti

Ruský premiér Vladimir Putin tři hodiny odpovídal v televizi na dotazy diváků. Většina z otázek se týkala ekonomických problémů, Vladimir Putin ale také řekl, že věří ve zlepšení vztahů s USA. Zejména pak doufá, že administrativa nového amerického prezidenta Baracka Obamy ještě zváží, zda skutečně vybuduje protiraketovou základnu v ČR a v Polsku.

Článek

„Už jsme slyšeli, že rozmístění antiraket v Polsku a radaru v České republice musí být přehodnoceno,“ uvedl Putin, který se odvolával na zprávy z Obamova týmu. "Jestli to nejsou jen slova, ale přemění se v reálnou politiku, naše reakce bude adekvátní a partneři ji hned pocítí," prohlásil Putin.

Ruskoamerické vztahy jsou na bodu mrazu. Jedním z důvodů je právě plán rozmístit ve střední Evropě prostředky americké protiraketové obrany. Počátkem listopadu, den po zvolení Obamy, prezident Medvěděv pohrozil rozmístěním raket Iskander u Kaliningradu, bude-li v ČR americký radar.

"Obvykle při změnách vlády dochází k určitým změnám. V každé zemi, a to je jistě i případ USA jako supervelmoci. Velice spoléháme na to, že to budou pozitivní změny," odpověděl premiér na dotaz, co očekává od vztahů s USA po zvolení Obamy. Podle něj už ruské vedení má „pozitivní signály“.

Jedním z pozitivních signálů je podle něj skutečnost, že tento týden na zasedání ministrů zahraničí NATO nebyla Ukrajina a Gruzie přizvána do programu přípravy na členství v alianci. A od lidí z okolí nového prezidenta podle Putina zaznívá, že s přizváním obou postsovětských republik do NATO netřeba spěchat, aby se nevyhrocovaly vztahy s Ruskem. I rozšiřování NATO o poststovětské republiky Moskvě vadí.

V oteplení věří i Medvěděv

I ruský prezident Dmitrij Medveděv ve čtvrtek vyjádřil naději ve zlepšení vztahů s Washingtonem, až se funkce v Bílém domu ujme nově zvolený prezident Barack Obama. "To, co jsme nedávno slyšeli z Washingtonu, mě naplňuje umírněným optimismem," řekl bez dalších podrobností Medvěděv v rozhovoru s indickými novináři před cestou do Dillí.

Očekává, že nová americká administrativa zaujme "konstruktivní, rozumný postoj", aby předvedla ochotu ke kompromisům i v nejobtížnějších otázkách. K nové studené válce není podle ruského prezidenta žádný důvod.

Putin nechce ruské základny na Kubě a Venezuele

Putin rovněž odmítl zřízení ruských vojenských základen na Kubě a ve Venezuele. Do Venezuely nedávno přicestovaly dva ruské strategické bombardéry a záhy poté se konalo v Karibském moři cvičení ruských válečných lodí společně s venezuelským námořnictvem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám