Hlavní obsah

Běžte dělat jinou práci, vzkázal Berlusconi šéfům velkých deníků

Právo, DPA, nek
PRAHA

Italský premiér Silvio Berlusconi vzkázal šéfům velkých celonárodních deníků, aby „změnili zaměstnání“. Reagoval tím na kritické zpravodajství domácího tisku o plánovaném zvýšení DPH u placených satelitních televizních kanálů z deseti na dvacet procent. Svůj výrok Berlusconi adresoval i tak renomovaným listům jako Corriere della Sera či La Stampa.

Článek

Sporný záměr schválila vláda minulý týden, což vyvolalo protesty především u největšího konkurenta Berlusconiho mediálního impéria, australského magnáta Ruperta Murdocha, který v Itálii provozuje placený satelitní kanál Sky Italia. Berlusconiho společnost Mediaset vlastní rovněž televizní stanice, ty však šíří svůj signál terestricky.

Satelitní kanály jsou v Itálii od roku 1995 daňově zvýhodněny, čímž tehdejší vláda chtěla podpořit rozvoj tohoto segmentu televizního trhu. Berlusconi chce nyní vrátit zdanění na původní úroveň. Má pro to i podporu ze strany EU, které se toto privilegium nelíbí a hrozila Itálii správním řízením. „Zvýšením DPH je pro nás tato záležitost vyřízena,“ prohlásil mluvčí Evropské komise.

Sky Italia, která má 4,6 miliónu abonentů, se cítí dotčena a vysílá spoty, v nichž proti zamýšlenému zvýšení DPH protestuje. Redakce své diváky dokonce vyzvala, aby zahltili Berlusconiho kritickými dopisy.

Premiér, který za svůj plán sklidil kritiku i ze strany opozice, ale nemíní uhnout. „Jsem státník a jednám výhradně v zájmu celé země,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám