Hlavní obsah

Američan žádá v Německu o azyl, nechce zpátky do Iráku

Novinky, rei
ANZEIGE

Německo žádá o politický azyl vůbec první příslušník americké armády. André Shepherd z technického zázemí vojska se odmítá vrátit do Iráku a stal se zběhem. Válka v zemi je podle něj porušení mezinárodního práva, napsal server Spiegel Online.

Foto: Kai Pfaffenbach , Reuters

André Shepherd

Článek

Jedenatřicetiletý Afroameričan z Clevelandu je mechanik vrtulníků Apache. Půl roku sloužil u iráckého Tikrítu a loni na jaře mu bylo nařízeno, aby se tam vrátil. On to však odmítá, protože se prý příčí jeho svědomí účastnit se války, která porušuje mezinárodní právo a chartu OSN. „Kdybych tyto rozkazy poslouchal, stal by se ze mě kriminálník. Přísahal jsem na americkou ústavu, která zakazuje agresi, jako je ta v Iráku,“ tvrdí.

Jeho případ už vyvolal politickou debatu, když se za Shepherda v německém i evropském parlamentu postavili poslanci za Stranu zelených a Levicovou stranu.

V Německu má zběh šanci

Shepherdovy šance získat azyl nejsou nízké, píše Spiegel. Před třemi lety soud v Lipsku zrušil degradaci německého důstojníka Floriana Pfaffa, který odmítl účastnit se vývoje počítačového programu, jenž by mohl být podporou bojových operací v Iráku.

Porota tehdy uvedla, že existují výhrady k zahájení války v Iráku v souvislosti s mezinárodním právem a chartou OSN, a žádný německý voják proto nemůže být nucen k podpoře akcí NATO, jež jsou v rozporu s úmluvami.

Americká armáda od začátku konfliktu v Iráku v březnu 2003 eviduje přes 25 tisíc zběhů, 4 698 jen za letošek. Američané většinou po svých zbězích aktivně nepátrají a v Německu jich je spousta. Nejvíc jich ovšem zůstává v Kanadě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám