Hlavní obsah

Lucemburský velkovévoda přijde o pravomoce kvůli kritice eutanazie

Novinky, rei
LUCEMBURK

Lucemburského velkovévodu Henriho (53) čeká omezení pravomocí. Dal totiž najevo nesouhlas se zákonem umožňujícím eutanazii, čímž donutil premiéra k iniciování ústavní změny. Očekává se, že ji parlament schválí do konce roku a Henri už bude zákony jen podepisovat, místo aby je schvaloval.

Foto: Profimedia.cz

Lucemburský velkovévoda Henri

Článek

Velkovévoda naznačil, že zákon o eutanazii nepodepíše, i když ho už v únoru schválila dolní komora parlamentu. Premiér Jean-Claude Juncker se proto zasadil o přeformulování příslušné části ústavy. „Znamená to, že (velkovévoda) bude jen formálně vydávat zákony,“ citovala Junckera agentura Reuters.

Juncker je přitom z křesťanskosociální strany, která se stejně jako velkovévoda řadí mezi kritiky zákona. „Velkovévodův problém svědomí chápu. Věřím ale, že když parlament zákon přijme, musí vstoupit v platnost,“ dodal.

Lucembursko je konstituční monarchií. Velkovévoda tam má výkonnou moc a zákony vstupují v platnost, když je podepíše. Norma, jež nevyléčitelně nemocným povoluje asistovanou sebevraždu, jde příští měsíc do posledního čtení v parlamentu. Juncker chce změnu ústavy ještě předtím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám