Hlavní obsah

Při přechodu na euro budou Slovákům pomáhat i kněží

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská národní banka vyškolila v rámci přechodu na euro 1200 katolických kněží a 200 členů jiných církví. Ti se budou mimo řádných bohoslužeb snažit poradit věřícím, jak si při zavádění nové měny správně počínat.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Eurokalkulačka má Slovákům usnadnit život.

Článek

Kněží chtějí pomáhat především starším lidem, aby nenaletěli různým podvodníkům. Zejména lidé vyššího věku na venkově mají méně informací, a tak se předpokládá, že vyhledají kněze, aby jim poradil. "Chceme působit preventivně. Uklidňujeme věřící, aby se nové měny nebáli a dávali si pozor na spekulanty," říká kněz Jozef Haľko.

"Nemůžu odpovědět pouze na otázku, kolik mají dát v nové měně na milodary. Přitom je to ten nejčastější dotaz," usmívá se mladý kněz z kostela v bratislavské čtvrti Karlova Ves.

Věřící si budou muset zvyknout, že pokud dosud dávali bankovky, od ledna budou stačit i mince. Vždyť nejmenší pětieurová bankovka bude mít hodnotu 150 slovenských korun. V některých kostelech proto zvažují, že si zřídí automat na počítání mincí. Těch bude po novém roce totiž určitě mnohem více než bankovek.

Na nové peníze se musejí připravit i nevidomí

Kromě věřících se za podpory Slovenské národní banky na přijetí nové evropské měny připravují také nevidomí. Předseda Unie nevidomých Branislav Mamojka potvrdil, že národní banka pro jejich potřeby zakoupila například 6000 šablon CashTest k rozeznávání mincí a bankovek.

"Dostali jsme rovněž 6000 mluvících pohlednic s nahrávkou textu o nové měně a máme k dispozici informační materiál v Braillově písmu s reliéfními obrázky eurobankovek a mincí. Našim členům jsou tyto pomůcky distribuovány bezplatně," řekl Právu Mamojka.

Speciální mluvící kalkulačka Double-Check vyjde na 3800 slovenských korun (zhruba 3180 korun českých), ale držitel průkazu těžce zdravotně postiženého může požádat Sociální pojišťovnu o uhrazení až 90 procent její ceny. Nevidomí, kteří už přišli s eurem do kontaktu, tvrdí, že mince i bankovky jsou snáze rozeznatelné než slovenské koruny.

Reklama

Výběr článků

Načítám