Hlavní obsah

Učebnice pro maďarské školy na Slovensku budou mít názvy v maďarštině

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček

Maďarská menšina na Slovensku prosadila, že v učebnicích pro školy, v nichž je vyučovacím jazykem maďarština, budou uvedeny zeměpisné názvy v maďarštině a v závorce ve slovenštině. Vydávání maďarských učebnic, ve kterých byly zeměpisné názvy ve slovenštině, vyvolalo protesty ze strany maďarské menšiny i Budapešti.

Foto: Petr Horník, Právo

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány

Článek

Poslanci slovenského parlamentu ve středu zároveň schválili dodatek navržený předsedou sněmovny Pavlem Paškou, že používání maďarského názvu bude možné pouze v případě, že se jedná o vžitý název v maďarštině. Slovensko se tak vrací k praxi, která platila v letech 2002 až 2006.

Hlasování vyvolalo spor ve vládní koalici. Lidová strana HZDS Vladimíra Mečiara hlasovala proti a poslanci Slovenské národní strany před hlasováním opustili jednací sál. Za návrh tak hlasovali poslanci strany Smer - sociální demokracie premiéra Roberta Fica a opozice.

Fico odmítl další Gyurcsányovy požadavky

Slovenský premiér Fico ve středu odmítl některé další požadavky svého maďarského partnera Ference Gyurcsánye, které předložil 15. listopadu na společném setkání v Komárně. Školy s vyučovacím jazykem maďarským tak budou používat pouze učebnice schválené ministerstvem školství SR. "V žádném případě nebudeme používat učebnice schválené v Maďarsku," uvedl Fico po zasedání slovenské vlády.

Fico odmítl také Gyurcsányovu žádost, aby Slovensko pozastavilo a později zcela zrušilo účinnost zákona o zákazu používání cizích státních symbolů na sportovních utkáních. Slovenská strana rovněž odmítla návrh Budapešti na společné vyšetřování případů poškozování práv národnostních menšin. Slovensko nesouhlasilo ani s návrhem vyšší podpory pro menšinové školství a kulturu a ani se zřízením menšinového ombudsmana.

Reklama

Výběr článků

Načítám