Hlavní obsah

Na Slovensku se bude jezdit v obcích padesátkou

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovensko od prvního února 2009 snižuje rychlost v obcích ze současných 60 kilometrů v hodině na padesátku. Ve středu o tom rozhodli poslanci slovenského parlamentu. Silniční zákon musí ještě podepsat prezident Ivan Gašparovič.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenští policisté kontrolují jednoho z účastníků závodu rychlých luxusních vozů.

Článek

Neprošel návrh koaličního poslance Jána Kovarčíka, který chtěl zachovat v obcích šedesátku. "Už dnes jsou ve špičkách naše města téměř neprůjezdná. Snížení rychlosti tuto situaci ještě zhorší," argumentoval.

Ministr vnitra Robert Kaliňák však tvrdí, že snížení rychlosti povede ke zmírnění důsledků dopravních nehod.

Pokud bude na silnici souvislá sněhová vrstva, led nebo náledí, řidiči musí v těchto místech jezdit výhradě se zimními pneumatikami.

Za jízdu pod vlivem alkoholu bude zákaz řízení na pět let

Zákon zavádí také povinnost používání ochranné přilby u cyklistů při jízdě mimo obce. Děti do 15 let musí mít přilbu i v obci. Chodci budou muset mimo obce nosit reflexní prvky. Zákon rovněž zavádí povinnost celoroční svícení a také vyšší pokuty za jízdu pod vlivem alkoholu a za překročení povolené rychlosti.

Za jízdu pod vlivem alkoholu hrozí pokuta 200 až 1000 euro. Za odmítnutí testu na alkohol může policie udělit pokutu od 300 do 1500 euro a zákaz řízení až na pět let.

Silniční zákon schválili poslanci téměř ve stejné podobě, jako letos v červnu. Prezident Gašparovič však tehdy silniční zákon vetoval a poslanci jeho veto nedokázali prolomit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám