Hlavní obsah

Summitu NATO hrozí organizační chaos

Právo, KOV, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN/PAŘÍŽ

Dubnovému summitu NATO ve francouzském Štrasburku a německém Kehlu propojených mostem přes Rýn hrozí organizační zmatek. Němci totiž svou část přenesli o 30 kilometrů dál do Baden Badenu, napsal časopis Der Spiegel.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V Berlíně si podle časopisu prý uvědomili, že v nevelkém Kehlu není dostatek hotelů a slavnostních sálů pro tak gigantickou sešlost asi 60 šéfů států a vlád, a tak padla volba na Baden Baden.

Protokolisté tam už vybírají nejvhodnější sál pro slavnostní oběd, který bude první den summitu 3. dubna dávat kancléřka na počest nového amerického prezidenta Baracka Obamy a další významné hosty.

Sarkozy pro sebe hledá okénko

V Paříži ale údajně panuje rozladění, že organizační změna strhne pozornost na proslulý lázeňský Baden Baden a šéf Elysejského paláce Nicolas Sarkozy tak musí hledat vhodné okénko pro chystané slavnostní oznámení návratu své země do vojenských struktur NATO.

Samotný příjezd Obamy na jeho první oficiální návštěvu do Evropy, kde se před summitem možná zastaví v Praze a Varšavě, Sarkozyho mediálně zastíní.

"Němci nám žádný důvod neřekli. Je zcela na nich, jaké místo konání summitu vyberou a mají v tom plnou důvěru Aliance,“ řekl ve čtvrtek Právu český velvyslanec v NATO Štefan Füle s tím, že přípravné organizační schůzky se teprve rozbíhají.

Alianční summity se až dosud konaly vždy v jedné zemi a v jednom městě. Společné francouzsko-německé pořadatelství vrcholné schůzky v roce 60. výročí vzniku NATO má nicméně svou symboliku.

Přísná bezpečnost

Posunutí místa konání na německé straně podle informací Práva v NATO příliš radosti nevyvolalo. Nutně totiž znásobí nároky na dopravu účastníků i jejich bezpečnost.

Na summit má přijet kolem 3 500 politických činitelů z 35 zemí a zhruba stejný počet novinářů. Na hodiny budou zblokovány některé úseky okolních dálnic a také hraniční přechody. Proti summitu je ohlášeno na 300 demonstrací a jen na německé straně bude nasazeno kolem 15 tisíc policistů včetně vrtulníků a hlídkových člunů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám