Hlavní obsah

Ve Francii se cestou z technické kontroly zřítil Airbus A320

Novinky, CNN, L'Alsace.fr
SAINT-CYPRIEN
Aktualizováno

Dopravní letoun Airbus A320 se ve čtvrtek odpoledne zřítil do Středozemního moře u francouzských břehů. Na palubě bylo sedm lidí, z moře se podařilo vyzvednout jedno mrtvé tělo, ostatní členové posádky jsou nezvěstní. Stroj letěl z Perpignanu, kde absolvoval technickou kontrolu.

Foto: Reuters

Airbus A320 společnosti Air New Zealand

Článek

Letadlo patřilo společnosti Air New Zealand, ale používala ho německá společnost XL Airways Germany. Zřítilo se na cestě z Perpignanu kolem 17. hodiny místního času (16:00 SEČ) poblíž města Saint-Cyprien ve východních Pyrenejích, oznámila místní prefektura.

Pilotovali ho dva Němci, další osoby na palubě byli inženýři z Air New Zealand a z francouzské společnosti EAS v Perpignanu, u níž byl stroj na technické kontrole. Piloti se zřejmě pokusili o nouzové přistání na vodě.

Trosky stroje už se našly, na místo dorazila dvě plavidla francouzského námořnictva a helikoptéra civilní obrany. Stroj se zřítil asi šest kilometrů od pobřeží, trosky jsou rozesety stovky metrů od sebe.

foto: Mapy.cz/Novinky.cz:. Kliknutím na mapu ji zvětšíte.

Airbus A320 je určen pro lety na krátké a středně dlouhé tratě, v závislosti na verzi pojme 132 až 220 pasažérů. Ve službě je od roku 1988. Je dlouhý 37,5 metru, vysoký téměř 12 metrů a rozpětí jeho křídel činí 34 metrů. Je to první civilní dopravní letadlo, u kterého byl použit digitální řídící systém.

A320 je jedno z nejpoužívanějších dopravních letadel, v provozu je po celém světě více než tři a půl tisíce těchto strojů. Airbus A320 je považován za velmi bezpečný letoun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám