Hlavní obsah

Francie odškodní oběti jaderných testů

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francie poprvé v historii odškodní vojáky a civilisty, kteří byli vystaveni radioaktivnímu ozáření při jejích pokusných jaderných výbuších a následkem toho onemocněli. Listu Le Parisien to řekl francouzský ministr obrany Hervé Morin.

Foto: ČTK

Země galského kohouta provedla v letech 1960 až 1996 celkem 210 jaderných testů.

Článek

Země galského kohouta provedla v letech 1960 až 1996 celkem 210 jaderných testů. Ještě v roce 2001 Francie popírala, že by při těchto zkouškách někdo utrpěl zdravotní újmu. Sdružení veteránů atomových pokusů (AVEN) přitom už léta požaduje finanční kompenzace pro postižené vojáky.

Radioaktivní záření může vyvolat leukémii. Na 35 procent vojáků, kteří se na pokusných jaderných explozích podíleli, prý zemřelo na rakovinu.

První jaderný test provedla Francie v únoru 1960 pod širým nebem na atomové střelnici Reggane v alžírské části Sahary. Do roku 1966 následovala série podzemních výbuchů. Poté byly testy přesunuty do Polynésie na atoly Mururoa a Fangataufa.

Při testech byli vojáci nezřídka vystaveni ozáření, protože neměli dostatečnou ochranu. Postiženi byli i civilisté z řad domorodého obyvatelstva.

Vojáci teď trpí rakovinou a dalšími chorobami

AVEN si stěžuje, že jeho členové trpí rakovinou, ale i očními a kožními chorobami nebo oslabením imunitního systému, za což podle nich mohou právě jaderné testy. Mnoho veteránů prý také nemohlo mít několik let po ukončení služby v armádě děti, nebo se jejich potomci narodili mrtví či postižení.

Podle tajné zprávy, která před několika lety unikla do médií, byl při pokusném výbuchu v Alžírsku v roce 1962 kvůli špatným propočtům poškozen uzávěr šachty a do ovzduší se dostal radioaktivní mrak. Vojáci, kteří na místě sloužili, byli převezeni na tříměsíční pozorování do nemocnice, kde jim lékaři třikrát denně odebírali krev. Nikdo jim však prý nikdy neprozradil výsledky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám