Hlavní obsah

Korupce připravila Bulhary o 520 miliónů eur od EU

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Bulharsko přišlo o 520 miliónů eur (přes 13 miliard korun) z dotačního fondu Evropské unie jako trest za neschopnost zamezit korupci. Rozhodla o tom v úterý Evropská unie. Je to vůbec poprvé, co členská země EU přišla o dotace.

Článek

Komise rozhodla, že neobnoví spolupráci se dvěma vládními agenturami přerozdělujícími v Bulharsku evropské dotace. Obě agentury vyšetřuje antikorupční úřad unie Olaf. Nejchudší země evropské sedmadvacítky tak přijde o 220 miliónů, které čekaly na přidělení, a dalších 300 miliónů, jež bude muset Sofie vynaložit z rozpočtu na pokrytí nasmlouvaných projektů, které komise kvůli podezření z podvodů pozastavila v červenci.

„Je to rána důvěryhodnosti vlády a vážná ztráta pro (bulharskou) ekonomiku v době, kdy banky omezují půjčky,“ citoval list Financial Times sofijského konzultanta Iva Kostova.

Bulharsko bylo minulý měsíc označeno organizací Transparency International za nejvíc zkorumpovanou zemi EU. Na chvostu se s ním ocitlo i Rumunsko. EU v té souvislosti už v červenci varovala, že Bulharsku hrozí pozastavení dotací ve výši až jedné miliardy eur.

Bulharsko na kritiku reagovalo zřízením zvláštního úřadu, který měl vyšetřovat zneužívání evropských fondů. Země také přijala nový zákon o střetu zájmů. Brusel to však vyhodnotil jako nedostatečné. Hořkou kapkou bylo zejména zatčení šéfa bulharské agentury na výstavbu silnic, který přidělil zakázku za 50 miliónů eur na vybudování dálnice firmě svého bratra. Celkem bulharské úřady vyšetřují 101 podezřelých projektů.

Evropská unie po přičlenění Bulharska a Rumunska v roce 2007 přislíbila Sofii 11 miliard eur (přes 275 miliard korun) v rozmezí šesti let. Další vyhodnocení stavu bulharské administrativy a justice Evropskou unií se očekává v únoru 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám