Hlavní obsah

Šéf slovenské diplomacie Kubiš má údajně stát v čele NATO

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský ministr zahraničí Ján Kubiš by se mohl stát generálním tajemníkem Severoatlantické aliance. Jak informuje slovenský deník Pravda, kromě Kubiše jsou ve hře také dánský premiér Anders Fogh Rasmussen a šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski. Pravda se odvolává na dva vysoce postavené nejmenované zdroje.

Článek

V současnosti stojí v čele NATO nizozemský politik Jaap de Hoop Scheffer. Kubiš potvrdil, že se o něm diskutuje jako o nástupci Scheffera, ale předpokládá, že nakonec bude zvolen někdo jiný.

„Ano, v diskusích diplomatů padlo mé jméno, nikoliv však z úst politiků. Samozřejmě, potěšilo mě, že si na mě vzpomněli, ale ve funkci generálního tajemníka NATO bych viděl spíš někoho jiného,“ řekl Kubiš.

Podle Pravdy si NATO možná bude chtít v příštím roce připomenout 60. výročí vzniku také tím, že do čela zvolí diplomata z nové členské země. „Bylo by to logické rozhodnutí,“ uvedl britský politolog Robin Shepherd z londýnského Chatham House. Nevýhodou pro Kubiše je údajně slovenská zahraniční politika na Balkáně. Slovensko zatím odmítlo uznat nezávislost Kosova.

Členské státy NATO začnou debatu o osobě nového generálního tajemníka koncem ledna nebo začátkem února 2009. Nový šéf aliance má být zvolen na dubnovém summitu NATO. „Výběr nového generálního tajemníka bude výsledkem mnoha diskusí a kompromisů. Šance ministra Kubiše si netroufám odhadnout,“ řekl Pravdě ředitel bratislavské pobočky German Marshall Fund Pavol Demeš.

Kubiš v minulosti zastával funkci generálního tajemníka Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a představitele Evropské unie pro střední Asii.

Reklama

Výběr článků

Načítám