Hlavní obsah

Berlín popřel podíl svých agentů na teroru v Prištině

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Berlínská vláda, která se zásadně nevyjadřuje ke zprávám o možných špionážních aktivitách svých státních příslušníků, dala v pondělí na srozuměnou, že se nepodílí na teroristických útocích, což platí i o kosovské Prištině.

Foto: Hazir Reka, Reuters

Kosovští policisté hlídají sídlo mise Evropské unie v Prištině.

Článek

„Představa, že by se vláda Spolkové republiky Německo mohla podílet na teroristických útocích, je absurdní," řekl Thomas Steg, mluvčí kabinetu kancléřky Angely Merkelové, v nepřímé reakci na kosovskou záležitost. Německá oficiální místa nejsou zodpovědná za teroristické akty, dodal.

Také kosovský prezident Fatmir Sejdiu odmítl v pondělí zadržení tří údajných agentů Spolkové zpravodajské služby (BND) komentovat. „Jako právník si jsem moc dobře vědom, že pro takové tvrzení musí být k dispozici dostatečné množství dobrých důkazů,“ uvedl s tím, že nechce ovlivňovat vyšetřování.

Trojice se brání: byli jsme na kontrole

Němce Roberta Z. (47), Andrease B. (41) a Andrease J. (41) zadržela kosovská policie minulý týden. „Byli zatčeni v souvislosti se zodpovědností za explozi před místním úřadem Mezinárodního civilního úřadu ICO ze 14. listopadu. Nejsou to ani diplomaté, ani policisté, vojáci, ani experti podílející se na mezinárodních misích,“ uvedl mluvčí policie v kosovské metropoli Veton Elshani.

Podle kosovského deníku Express jednoho z Němců viděli, jak vešel do sousední neobývané budovy, odkud někdo vyhodil trhavinu. Výbuch rozbil okna budovy a poškodil několik aut, nikoho však nezranil. Agent pak prý fotografoval jednu z poškozených kanceláří.

Německý týdeník Der Spiegel a list Süddeutsche Zeitung označil trojici, oficiálně působící v Kosovu pro poradenskou firmu spolupracující s německými investory, za agenty BND. Němci, kteří zůstávají v cele předběžného zadržení, se brání tvrzením, že „místo činu jen kontrolovali“.

Nalezli prý průkazy a dokumenty BND

Kosovský deník Koha ditore uvedl, že jeden ze zatčených se představil jako agent BND a že kromě GPS přístrojů, mobilů a cestovních pasů kosovské policii padly do rukou i doklady a dokumenty BND. Údajným agentům hrozí trestní stíhání za utajené aktivity na kosovském území.

V Prištině se spekuluje o tom, že útok měl destabilizovat Kosovo a vést k definitivnímu rozdělení země mezi Albánce a Srby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám