Hlavní obsah

Šéf Frankce Rudé armády půjde na svobodu

Právo, DPA, vpl
STUTTGART

Christiana Klara (56), někdejšího vůdce německé ultralevicové teroristické skupiny Frakce Rudé armády (RAF), mohou propustit z vězení. V pondělí o tom rozhodl vrchní zemský soud ve Stuttgartu.

Článek

Klara odsoudili na doživotí v roce 1985, tři roky po jeho zatčení, za podíl na vraždách devíti lidí včetně spolkového generálního prokurátora Siegfrieda Bubacka v roce 1977. Propustí ho 9. ledna 2009 poté, co za mřížemi stráví 26 let. Právě tuto časovou lhůtu mu vyměřil stuttgartský soud v roce 1998 kvůli „obzvlášť těžké vině". Následujících pět let bude na svobodě na podmínku.

„Podle soudu už pominuly důvody na vazbu, protože už nehrozí nebezpečí recidivy,“ potvrdila mluvčí soudu Josefine Köblitzová. Podle německého tisku ho v minulých letech navštívili tři soudní znalci a dospěli k závěru, že nepředstavuje nebezpečí pro společnost.

Klar se tak řadí k několika dalším odsouzeným příslušníkům RAF, kteří již byli po odpykání desítek let vězení před určitou dobou propuštěni, jako představitelé tzv. druhé generace RAF Brigitte Mohnhauptová, Eva Hauleová a Knut Folkerts.

Klar ve vězení pracoval v prádelně a pletl košíky. Za mzdu si koupil televizor a pravidelně hrál stolní tenis. Pravidelně žádal o zmírnění podmínek vazby, takže se nejméně čtrnáctkrát dostal ven na procházky nebo vyjížďky na kole. Nikdy neprojevil lítost, což byl jeden z důvodů, proč mu prezident Horst Köhler zamítl loni žádost o milost.  

Reklama

Související články

Německo propustí teroristku po 24 letech

Vrchní zemský soud v německém Stuttgartu rozhodl, že po více než 24 letech ve vězení bude podmínečně propuštěna na svobodu příslušnice bývalé levicové...

Výběr článků

Načítám