Hlavní obsah

VIDEO: Sněhová bouře ochromila severní Evropu

Novinky, nka

Severní Evropu zasáhla první letošní sněhová bouře, v noci na pondělí napadlo ve Švédsku, Finsku a Rusku dvacet centimetrů sněhu. Sněhová vánice podle agentury Bloomberg ochromila místní dopravu, tisíce lidí zůstaly bez elektřiny. V ruském Petrohradu jeden člověk zemřel.

Článek

V oblasti přes noc hustě sněžilo a haldy sněhu poté rozfoukával silný vítr, což zkomplikovalo místní dopravu. Na letištích v Helsinkách a Stockholmu se většina odletů zpozdila a některé lety musely být úplně zrušeny. Ve švédské metropoli nejezdily ráno některé linky autobusů, automobilistům úřady doporučily vůbec nevyjíždět. Vlaky v Helsinkách měly více než hodinové zpoždění a některé tramvajové linky musely jezdit po jiných trasách.

:. Sněžení v Helsinkáchfoto: Reuters/Lehtikuva/Martti Kainulainen

Bouře řádila také v Rusku, kde zanechala na čtvrt miliónu lidí bez proudu. Jednoho řidiče v Petrohradu zabil strom, v Moskvě bylo sedm lidí zraněno, z toho jedna žena leží v kritickém stavu v nemocnici.

Bouře mnohé zaskočila, po minulé teplé zimě totiž mnozí lidé nebyli na podobné přívaly sněhu připraveni. "Hrozně mě to překvapilo,“ říká Tomas Lindberg a odhrabává své zasněžené auto. "Naštěstí se to nestává tak často, ale stejně je to otravné. Musel jsem do sklepa pro lopatu na sníh,“ stěžuje si s tím, že kvůli sněhu přijde pozdě do práce.

:. Ženy bojují s větrem na Palácovém náměstí v Petrohradu.foto: ČTK/AP

Předpověď počasí na pondělí nedává velké naděje na zlepšení, během dne by mělo napadnout dalších 20 centimetrů sněhu.

Sníh ztrpčuje život i rakouským a italským řidičům

V rakouských Tyrolích zůstávají podle ČTK kvůli množství sněhu a vyvráceným stromům nepřístupná údolí Paznauntal a Kaunertal. V nejzápadnější části Rakouska - Vorarlbersku - došlo v pondělí na Rýnské dálnici A13 na zasněžené vozovce k hromadné dopravní nehodě. Nevyžádala si sice zranění, ale zastavila na několik hodin dopravu. V horách je kvůli množství nového mokrého sněhu na svazích v řadě míst vydáno varování před lavinami.

Obdobná situace je i na italské straně Alp, problémy jsou hlášeny především z Brennerské dálnice. Avšak i na Sluneční dálnici (Autostrada del Sole) u Boloně způsobilo sněžení problémy. Sněží i v oblasti Turína, Milána a Benátek. Jižní Itálie zase hlásí prudké bouře, které zasáhly především ostrovy Sardinii a Sicílii a přenesly se do Kalábrie, kde musel být dočasně zastaven provoz na železnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám