Hlavní obsah

Británie má problém: dvě třetiny helikoptér Apache nejsou bojeschopné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Pouze každá třetí bojová helikoptéra Apache britské armády je schopná se plně účastnit vojenských operací v první linii. Z celkového počtu 67 je schopno boje v Afghánistánu nebo výcviku pilotů ve Velké Británii jen 20. Na základě armádních zdrojů to napsal The Sunday Telegraph.

Článek

Helikoptéry Apache, které v Afghánistánu několikrát prokázaly schopnost vyhrát bitvu, se podle armádních zdrojů staly další složkou britské armády, která je ovlivněna jejich nadměrným užíváním v akcích.

Horko, pouštní písek a nadměrný počet vzletů do bojových akcí snižují bojeschopnost celé letky. Technika helikoptér vyžaduje hodiny servisních prací a údržby každý měsíc. Zejména vysoké teploty, které v létě dosahují až 45 stupňů Celsia, dramaticky zkracují životaschopnost motorů.

Helikoptéry Apache se již zúčastnily stovek letů od doby, kdy v roce 2006 dorazily do afghánského Helmandu. Ačkoli Tálibán na Apache často útočil, žádný stroj nebyl dosud sestřelen.

Detaily vydané britským ministerstvem obrany jako odpověď na otázky Parlamentu ze strany konzervativní strany ukazují, že pouze 53 procent z letky Chinook, která operuje v Helmandu, je považováno za funkční pro boj.

Vrtulníky Apache zajišťují krytí vojáků shora a jsou ve stálé pohotovosti, když vojenská patrola operuje v oblastech kontrolovaných nepřítelem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám