Hlavní obsah

Francouzské socialisty povede poprvé žena, Royalovou porazila Aubryová

– PAŘÍŽ

Páteční stranické volby francouzských socialistů, které měly rozhodnout o historicky první ženě v pozici předsedkyně strany, přinesly velmi těsné vítězství Martine Aubryové. Starostka města Lille na severu země o pouhých 42 hlasů porazila svou rivalku Ségolene Royalovou. Opoziční Socialistická strana se ocitla v šoku.

Foto: ČTK

Těsná vítězka voleb o předsedkyni strany Martine Aubryová

Článek

Volby, kterých se zúčastnilo přes 130 tisíc lidí, potvrdily hluboký rozkol strany a oživily spekulace o jejím možném rozpadu.

Příznivci poražené kandidátky výsledek zpochybnili a nejprve chtěli přepočítat hlasy, pak Royalová vyzvala k opakování voleb s prvním kolem opět ve čtvrtek. Aubryová naopak prohlásila, že proto není žádný důvod a že odcházející první tajemník strany François Hollande její názor sdílí.

Hollande, který se sám k situaci zatím veřejně nevyjádřil, by měl patrně na středu svolat širší vedení strany, které má oficiálně potvrdit výsledky. Na zasedání takzvané stranické národní rady nový předseda přednáší svůj první projev a vytyčuje své plány do budoucna.

Sčítání naznačovalo výhru Royalové

Těsný výsledek vyvolal velké zklamání u příznivců Royalové, ačkoli průběžné sčítání nejprve naznačovalo její výhru. Někteří přívrženci neúspěšné kandidátky již dříve po oznámení prvních nepříznivých předběžných výsledků odmítli připustit porážku.

"Nenecháme si ukrást vítězství," prohlásil jeden z blízkých spojenců Royalové Manuel Valls. "Z našeho hlediska Martine Aubryová nevyhrála," přisadil si další aktivista Julien Dray, který se připojil k hlasům vyjadřujícím podezření, že hlasování provázely někde nesrovnalosti.

Výsledek voleb ovlivnily zřejmě až hlasy ze zámořských území Francie. U stoupenců Aubryové se na jedné straně objevila úleva, ale na druhé zase roztrpčení nad tím, že úspěch nebyl jednoznačnější. Vyvstala tak otázka, zda se Aubryové podaří po jejím Pyrrhově vítězství opět stmelit stranu. Obvinění z nesrovnalostí přitom tábor Aubryové jednoznačně vyvracel.

Aubryová bude muset stranu stmelit

"Jsme na pokraji výbuchu. Množí se provokace. Francouzům hrozí, že se probudí do rána se socialistickou stranou v žalostném stavu," stěžoval si v noci jeden činitel strany. Podle politologa Pascala Perrineaua strana, která je poprvé v dějinách tak přesně rozdělena napůl, za svou situaci draze zaplatí.

Aubryová podle vedení strany získala v pátečním hlasování 50,02 procenta hlasů, její soupeřka Royalová 49,98 procent. Z celkového počtu 233 tisíc členů strany jich hlasovalo 137 116, tedy 58,87 procenta členů strany.

Ve čtvrtečním prvním kole hlasování přitom podpořilo Royalovou přes 43 procent stranických voličů. Její soupeřce dalo hlas 34,7 procenta lidí.

Nepřesvědčivé vítězství by ani jedné z kandidátek neulehčilo snahu sjednotit roztříštěnou stranu, aby by tak mohla úspěšně čelit konzervativcům prezidenta Nicolase Sarkozyho v parlamentních volbách v roce 2012. Rozkol socialistů může podle prvních reakcí pozorovatelů jedině nahrávat vládní pravici, která je jinak otřesena hospodářskou krizí, jež začala na zemi stále více doléhat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám