Hlavní obsah

Ruský prezident bude u moci šest let, odhlasovala duma

Novinky, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruská duma v pátek definitivně schválila změny v ústavě, které prodlouží prezidentský mandát ze čtyř na šest let. Změny mají podle některých analytiků pomoci současnému premiéru Vladimiru Putinovi vrátit se do prezidentského úřadu.

Foto: Sergei Karpukhin , Reuters

Pro změny ústavy hlasovaly všechny strany kromě komunistů.

Článek

Změna se má týkat až těch činitelů, kteří budou zvoleni poté, co zákon vstoupí v platnost. Nynějšího prezidenta Dmitrije Medvěděva se tak bude týkat pouze v případě, že bude znovu zvolen.

Prodloužení délky úřadu prezidenta a poslanců podpořily všechny strany kromě komunistů. Pro přijetí hlasovalo 392 poslanců, 57 bylo proti.

Schválené změny ústavy prodlužují mandát prezidenta ze čtyř na šest let, poslanci budou voleni na pět let místo na dosavadní čtyři roky. Parlament také bude mít větší kontrolní pravomoci, vláda mu má napříště každoročně předkládat zprávu o své činnosti.

Změny ještě musejí podle agentury RIA Novosti schválit nejméně dvě třetiny regionálních parlamentů, poté vstoupí v platnost.

Putin by se mohl vrátit

Změny ústavy navrhl prezident Medvěděv počátkem listopadu při svém prvním vystoupení před ruskými poslanci. Záhy se vyrojily spekulace, že Medvěděv kvůli změnám ústavy do roka odstoupí a uvolní cestu svému předchůdci, současnému premiéru Putinovi. Ten by pak mohl v prezidentském úřadě setrvat až 12 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám