Hlavní obsah

Norská policie nabádá narkomany, aby se povalovali před parlamentem

OSLO

Parčík s úhledným trávníkem před historickou budovou parlamentu v norské metropoli Oslu by se mohl stát rájem narkomanů. K tomu, aby se usadili právě zde, přesvědčuje uživatele drog část městských policistů. Policie podle norského deníku Dagsavisen doufá, že když budou zákonodárci každý den chodit kolem fetujících bezdomovců do práce, konečně začnou problém drogové závislosti řešit.

Článek

Bezprecedentní akce s názvem Co oči nevidí, srdce nebolí byla zahájena v pondělí a policisté v jejím rámci obcházejí nechvalně proslulá zákoutí norské metropole, z nichž jako obvykle vyhánějí drogové překupníky a uživatele drog, tentokrát ale s návrhem, aby zamířili před Stortinget - norský parlament.

"Žádní politici se nepohybují v místech, kde se dnes narkomani zdržují. Pokud mají drogově závislí dostat pomoc, musejí je politici vidět, setkávat se s nimi, mluvit s nimi a brát je vážně," vysvětlil listu Dagsavisen šéf tamní policejní stanice Kare Stoelen motivy kampaně, kterou inicioval.

"Závislí, nemocní lidé byli redukováni na problém udržení veřejného pořádku, který zůstává na policii. O tyto lidi se ale musí postarat zdravotní systém," dodal.

Akce už přinesla první výsledky, když poslanci hned v pondělí překvapivě pozvali drogově závislé přímo do svého sídla, aby vyslechli, co si narkomani o drogové politice země myslí.

Užívání drog patří k největším problémům norské metropole, přičemž hlavní omamnou látkou je zde heroin. Loni zemřelo v celém Norsku na předávkování 244 lidí (podobně jako v lidnatější ČR), z toho 109 v hlavním městě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám