Hlavní obsah

Ruský škuner s poklady za stovky miliónů dolarů bude vyzvednut do dvou let

Novinky, nka, Izvěstija, RIA Novosti
HELSINKI

Škuner Frau Marija s poklady za stovky miliónů dolarů, který v roce 1771 ztroskotal u břehů Finska, se z mořských hlubin chystá vyzvednout mezinárodní tým odborníků. Loď vezla zlato a umělecká díla do sbírky carevny Kateřiny Veliké, mezi jiným i 27 obrazů holandských mistrů, porcelán, bronzové sošky a bedny zlatých mincí.

Článek

Předměty carevna nechala zakoupit na aukcích v Amsterodamu pro svoji uměleckou sbírku v Zimním paláci. V říjnu roku 1771 loď v bouři ztroskotala v místě, které se nyní nachází ve finských teritoriálních vodách. Potopený vrak objevili před deseti lety náhodou potápěči v hloubce 41 metrů.

Příprava vyzvednutí, na kterém se podílejí experti ze Švédska, Finska, Ruska a Nizozemska, zabere zhruba dva roky. „Zvažujeme dva scénáře - buď vyzvednutí celé lodi pomocí speciálních měkkých lan, které škuner nepoškodí. Druhou možností je, že cennosti z podpalubí vyzvednou potápěči,“ popisuje prezident fondu na záchranu národních památek Arťom Tarasov.

Rusové doufají, že se většina uměleckých předmětů zachovala. „Prozkoumali jsme archívy holandských aukčních síní, ve kterých byly cennosti nakoupeny. Tehdy se používaly dva způsoby balení - buď v bednách, nebo ve speciálních olověných kontejnerech. Plátna se srolovala, dala do olověného soudku a zalila voskem,“ vysvětluje Tarasov. Finové ale nadšení ruských kolegů nesdílejí, zachránit se podle nich podaří pouhé jedno procento všech pokladů.

Otázka, komu poklady připadnou, zůstává otevřena. Ruští odborníci s ohledem na delikátnost situace říkají, že náklad na Frau Mariji je společným kulturním dědictvím celé Evropy. Jedním dechem ale dodávají, že současný ruský stát má jako následník carského Ruska na poklady z lodi nárok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám