Hlavní obsah

Kosovští Albánci hrozí odporem vůči misi EU

Právo, los
PRIŠTINA

Pokud by rozmístění mezinárodní mise Evropské unie v Kosovu (EULEX) znamenalo, že by si Srbové na severu této bývalé srbské provincie mohli vést vlastní správu, Kosovo působení mise nepřipustí. Prohlásil to v úterý kosovský premiér Hashim Thaci.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Kosovský premiér Hashim Thaci

Článek

„V Kosovu nebudou žádné nelegální struktury, žádný paralelní soudní systém, policie nebo celníci...Bělehrad nemá nad Kosovem žádnou pravomoc, na tyto záměry musí jednou provždy zapomenout,“ řekl Thaci srbské stanici B92.

Podle svých slov je ochoten vycházet pouze z plánu bývalého finského vyjednávače Marttiho Ahtisaariho, který pro Kosovo navrhl nezávislost pod mezinárodní kontrolou, což Srbsko naprosto odmítá.

Představitelé EU a OSN se shodli, že většinu pravomocí by od nynější mise OSN (UNMIK) měly převzít dvě tisícovky zástupců EULEX, ale zatímco albánská policie by spadala pod velení EU, srbské by zůstaly pod OSN.

To Albánci nechtějí dovolit. „Budeme fungovat jako jednotný stát s funkčním systémem pro všechny obyvatele Kosova,“ dodal Thaci. Srbsko by mohlo třeba postavit bez souhlasu Prištiny elektrárnu pro oblasti Kosova obývané Srby, uvedl jako příklad nebezpečí samostatné srbské správy mluvčí kosovské vlády Memli Krasniqi.

Albánci hrozí i ozbrojeným odporem

Představitel bývalé Kosovské osvobozenecké armády Xhavit Jashari dokonce pohrozil ozbrojeným odporem. „Pokud se to stane, budeme reagovat...Pokud něco vybojujete válkou, vzít vám to může zase jenom válka,“ prohlásil. UCK podle něj navíc zváží, zda uplynulých devět let od konce protisrbského povstání v Kosovo nebude považovat za pouhé příměří.

Kosovo od vyhlášení nezávislosti v polovině února uznala jako nový stát zatím přibližně čtvrtina ze 192 členských států OSN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám