Hlavní obsah

NATO čelí špionážnímu skandálu, odhalilo ruského agenta

Novinky, nka, Der Spiegel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TALLIN

Severoatlantickou aliancí otřásá špionážní skandál, vysoký úředník estonského ministerstva vnitra Hermann Simm s přístupem k tajným informacím Aliance byl zatčen pro podezření z dlouholeté špionáže pro Rusko. Jím předávané materiály měly podle deníku Daily Telegraph obsahovat i informace o počítačové obraně NATO, americkém protiraketovém štítu nebo operacích Aliance v Kosovu a Afghánistánu.

Foto: Novinky

Představitelé NATO estonského agenta přirovnávají k dvojitému agentu CIA Aldrichu Amesovi.

Článek

Jedenašedesátiletý Simm byl na ministerstvu zodpovědný za nakládání s informacemi od spojenců z NATO a EU a měl přístup téměř ke všem tajným dokumentům. S případem obeznámení odborníci předpokládají, že „prakticky všechno“, co si mezi sebou předávají členské státy obou organizací, dostala ruská tajná služba. Simm měl kromě toho dohled nad prováděním bezpečnostních prověrek agentů estonské tajné služby, mohl proto na odpovědná místa nasadit další dvojité agenty.

Představitelé NATO estonského agenta považují za „velkou rybu“ a přirovnávají jej k dvojitému agentovi CIA Aldrichu Amesovi. Ten jako agent CIA předával tajné informace KGB. V roce 1994 byl zatčen a později odsouzen na doživotí.

Simma a jeho ženu Heete policie zatkla koncem září v estonské metropoli Tallinu. Do Tallinu se poté vydal tým vyšetřovatelů NATO, který má zjistit, jak velké škody ruský agent napáchal. Podle deníku experti s postupem vyšetřování objevují čím dál závažnější úniky informací.

Kontakt s Rusy podle nich Simm navázal už koncem osmdesátých let, zpočátku byl pravděpodobně evidován jako spící agent. Jeho kariéra strmě stoupala a v roce 1994 se dostal do čela estonské policie. Zhruba v té době jej ruští agenti aktivovali. Později přešel na ministerstvo vnitra, kde pracoval jako vedoucí oddělení. Od Rusů měl za předávání tajných materiálů dostat několik miliónů dolarů, za které si koupil například venkovské sídlo na břehu Baltského moře, nebo vilu v Tallinu. Právě podezřelé zbohatnutí ho nakonec prozradilo.

Formálně bude obžalován začátkem příštího roku, hrozí mu 15 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám