Hlavní obsah

Zeleným šéfuje německý Obama

Novinky, DPA, vpl

Spolupředsedou německých Zelených se v neděli stal Cem Özdemir (42), první politik tureckého původu v čele některé z větších stran v zemi. Do voleb do Spolkového sněmu příští rok povede Zelené spolu se současnou spolupředsedkyní Claudií Rothovou (55).

Článek

Na celostátním sjezdu Zelených v Erfurtu dostal Özdemir, jemuž média přezdívají německý Obama,  79, 2 procenta hlasů, Rothovou podpořilo 82, 7 procenta z bezmála 800 delegátů, kteří oba lídry ocenili za bojovné projevy. Zelení mají tradičně dva předsedy, muže a ženu. Özdemir nahradí Reinharda Bütikofera (55), jenž se rozhodl po šesti letech z vedení odejít.

"Myslím, že jsme právě tak turecký, jako německý,“ uvedl Özdemir, europoslanec a bývalý člen Spolkového sněmu, pokládaný za představitele levého křídla strany. Komentátoři ho však označují za pragmatika. Politicky se zaměřoval na německo-turecké vztahy, imigrační strategii a zahraniční politiku.

Syn tureckých přistěhovalců, vyrůstal v Bádensku-Württembersku. Jeho zvolení média vnímají jako významný krok pro Německo a jeho nejpočetnější menšinu - Turky. Těch je v zemi 2, 7 miliónu (3, 3 procenta), mnozí však žijí na okraji německé společnosti. Značná část druhé generace imigrantů si stěžuje na problémy se získáním občanství, ačkoli v Německu prožili celý svůj život.

Zelení na sjezdu potvrdili podporu ekologické energetiky a varovali, že svět nemůže překonat finanční krizi bez toho, aby se soustředil i na životní prostředí. Strana je v opozici od voleb v roce 2005, do nichž tvořili koalici se sociální demokracií SPD. S nimi vytvořili velkou koalici křesťanští demokraté kancléřky Angely Merkelové.

Reklama

Výběr článků

Načítám