Hlavní obsah

Lavrov doufá, že Obama zreviduje plány na raketový štít v Evropě

– MOSKVA

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov je přesvědčen, že nastupující americký prezident Barack Obama zreviduje plány USA na rozmístění částí svého protiraketového systému ve východní Evropě.

Článek

"Jsme přesvědčeni, že nový prezident USA o takové revizi přemýšlí," prohlásil Lavrov v rozhovoru pro dnešní vysílání ruské rozhlasové stanice Echo Moskvy. Podle něho Obama "podrobí analýze plány na rozmístění těchto prvků jak z hlediska nákladů, tak z hlediska jejich účinnosti," a to i s ohledem na nynější celosvětovou finanční krizi.

Šéf ruské diplomacie zopakoval vyhrůžku Moskvy, že pokud USA neustoupí od svého projektu vybudovat v Polsku raketová sila a v České republice radarovou stanici, Rusko rozmístí v oblasti Kaliningradu své rakety Iskander. "Naše varování se naplní v případě, že se americký protiraketový deštník změní v realitu," prohlásil Lavrov.

Americký ministr obrany Robert Gates, který se tento týden účastnil v Estonsku konzultací NATO, označil postoj Moskvy za provokaci. Podle něho zřejmě nová americká administrativa nebude ruským vyhrůžkám věnovat příliš velkou pozornost.

Odmítavý postoj ke zřízení amerického protiraketového systému v Evropě ale dal ve čtvrtek najevo i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Jak informovala agentura AP, Sarkozy na tiskové konferenci v Nice po jednání se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem prohlásil, že takový krok "by nijak nepomohl evropské bezpečnosti".

Naopak šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski na čtvrtečním pražském jednání s českým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem dal najevo očekávání, že nová americká administrativa bude ctít rozhodnutí svých předchůdců a v programu výstavby protiraketového systému v ČR a v Polsku bude pokračovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám