Hlavní obsah

Soud v Itálii povolil otci odpojit dceru od přístrojů

Novinky, rei, The Times
ŘÍM

Italský vrchní odvolací soud v pátek povolil 37leté Eluaně Englarové zemřít. Englarová je téměř sedmnáct let v komatu a o její odpojení od přístrojů usiloval u soudu její otec. Porota mu rozhodnutí posvětila navzdory protestu Vatikánu.

Foto: Handout/Files, Reuters

Eluana Englarová

Článek

Englarová je uměle udržována při životě od svých 19 let. Při autonehodě v roce 1992 utrpěla mnohočetná poranění a od té doby je v komatu na lůžku v nemocnici v rodném městě Lecco na severu Itálie.

Beppino Englaro usiluje o ukončení dceřina vegetativního stavu téměř deset let. V červenci mu soud v Miláně povolil odpojení Eluany od přístrojů. Výrok rozdělil Itálii na dva tábory a proti němu se postavil i Vatikán a katoličtí politikové.

Páteční potvrzení výroku odvolacím soudem je průlomovým rozhodnutím. Kritikové namítají, že odpojení trubic zajišťujících výživu je to samé, co eutanazie, která v zemi není dovolená. Milánský soud svůj výrok odůvodnil tím, že komatózní stav Englarové je nezvratný. Vzal také v potaz její výrok před nehodou, že kdyby měla někdy skončit odkázaná na přístroje uměle zajišťující život, raději by zemřela.

Případ Englarové byl srovnáván s kauzou Terri Schiavové, Američanky, která strávila ve vegetativním stavu 15 let, než jí v březnu 2006 bylo povoleno zemřít navzdory přání jejích rodičů. Rozhodnutí povolit smrt Englarové odsuzují kritikové jako vraždu ve jménu italského státu a národa.

Reklama

Související témata:

Související články

Vdovec po mozkově mrtvé Terri se oženil

Američan Michael Schiavo, jenž loni v březnu soudně vybojoval právo nechat zemřít svou 15 let živořící manželku Terri, si o víkendu vzal dlouholetou přítelkyni...

Výběr článků

Načítám