Hlavní obsah

S rozmisťováním raket posečkejte, žádal Sarkozy Medvěděva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NICE

Ve francouzském Nice se v pátek sešel francouzský prezident Nicolas Sarkozy s ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem. Řešili vztah Evropské unie a Ruska, postoj k plánovanému štítu USA v Evropě i ke Gruzii, Abcházii a Jižní Osetii a okrajově se zabývali i ekonomickou krizí. Státníci se shodli snad jen na postoji k finanční krizi. Jsou ale odhodláni pokračovat v dialogu.

Článek

Na tiskové konferenci jim k tomu notoval šéf Evropské komise José Manuel Barosso, který úvodem svého vystoupení řekl, že vztahy Evropské unie a Ruska jsou z nejlepších v posledních letech.

Nejobsáhleji se ale tradičně před novináři vyjadřoval Sarkozy. Podtrhl odhodlání pokračovat v dialogu, protože s Dmitrijem Medvěděvem „se dá dohodnout“. Podle agentury DPA se oba domluvili na dalších jednáních EU-Rusko 2. prosince v Bruselu.

Sarkozy: Štít bezpečnosti v Evropě nepomůže

Dialog je podle Sarkozyho zásadní. Zřízení amerického protiraketového systému v Evropě by podle něj „evropské bezpečnosti nijak nepomohlo“. USA plánují umístit svůj radar v ČR a rakety v Polsku. Rusko se tím cítí ohroženo a varuje, že to naruší rovnováhu sil v Evropě. Moskva odvetou pohrozila rozmístěním raket Iskander u Kaliningradu. 

Sarkozy Medvěděva požádal, aby rozhodnutí o umístění raket v enklávě zvrátil a počkal do konference Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v květnu 2009.

Francouzský prezident se také vrátil k srpnové válce Ruska s Gruzií a následným uznáním samostatnosti Abcházie, Jižní Osetie ze strany Moskvy. Sarkozy podtrhl, že to byla EU, kdo se zasadila o zastavení bojů a zklidnění situace na Kavkaze. Nadále prý stojí za principem zachování územní celistvosti Gruzie a neuznání obou regionů. O dalším vývoji je prý třeba jednat.

Medvěděv prohlásil, že se postoje Ruska s EU nejvíce přibližují v otázce finanční krize. Podpořil změny v mezinárodním finančním systému a jeho významných institucí, jako je Mezinárodní měnový fond (MMF) a Světová banka.

Odpoledne se oba státníci vydali do Washingtonu na summit zemí skupiny G20, který má potíže světové ekonomiky řešit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám