Hlavní obsah

VIDEO: Transplantace kostní dřeně vyléčila pacienta s AIDS

Novinky, BBC, rei
BERLÍN
Aktualizováno

Němečtí lékaři ohlásili pozoruhodný případ vyléčení pacienta trpícího nemocí AIDS. U muže, kterému byla transplantována kostní dřeň od dárce s genetickými dispozicemi k odolnosti vůči viru HIV, příznaky zmizely.

Článek

U 42letého Američana žijícího v Berlíně, který původně trpěl leukémií a AIDS, se už téměř dva roky neobjevily příznaky ani jedné z nemocí. Prokázaly to kostní, krevní i další různé testy orgánů a tkání. AIDS přitom muži identifikovali před více než deseti lety.

Případ by mohl podnítit nový zájem o genovou terapii v souvislosti s bojem proti AIDS. Veškeré dosavadní pokusy nalézt proti nemoci lék byly neúspěšné.

Andrew Badley z kliniky v Minnesotě, kterého o názor požádala BBC, nicméně varuje, že další testy jsou u pacienta nutné.

Na AIDS zemřou ve světě ročně dva milióny lidí. Virem HIV je nakažených na 33 miliónů. Zhruba tisícovka Evropanů a Američanů zdědila genetickou mutaci, která brání HIV připojit se k buňkám.

HIV

 Virus HIV (z angl. Human Immunodeficiency Virus, virus lidské imunitní nedostatečnosti) způsobuje nemoc AIDS z anglického výrazu pro "syndrom získané imunitní nedostatečnosti".

Přenáší se zejména při sexuálním styku a krví. Běžný kontakt s nakaženou osobou nepředstavuje žádné riziko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám