Hlavní obsah

Mechanik z ruské ponorky zachránil otce, sám se ale udusil

Právo, sw
MOSKVA

Tři dny od tragické havárie na palubě ruské ponorky Něrpa, kde zahynulo 17 civilistů a tři námořníci, se v ruském tisku začínají objevovat první svědectví přeživších členů posádky. List Komsomolskaja Pravda popsal příběh otce a syna Něžurových, zaměstnanců Amurských loděnic. Ti byli ve chvíli chybného spuštění protipožárního systému v zasažených místech lodi. Oba mechanici se starali o údržbu ventilačního systému.

Foto: Archív, Právo

Článek

Mladší Alexandr (25) si prý včas nasadil dýchací přístroj a vydal se hledat otce Vladimira. Toho našel již v bezvědomí. Nasadil mu tedy svůj respirátor a vynesl jej do horní části plavidla, která nebyla plynem zasažena – freon v atmosféře klesá k zemi. Nechal otci dýchací přístroj a vrátil se dolů, prý aby pomohl dalším přiotráveným. Už se však nevrátil. Vladimir nyní leží ve vojenské nemocnici ve městě Fokino.

Deník Izvěstija získal svědectví dalších přeživších. "Ležel jsem po službě, bylo tak půl sedmé. Najednou se na mě shora začal valit freon,“ popsal situaci pracovník Amurských loděnic Viktor Rifk. "Působil na mě jako droga. Ztratil jsem vědomí a probral jsem se až na palubě lodi Admiral Tribuc (plavidlo, které evakuovalo posádku Něrpy – pozn. red). Kolem samí lékaři. Došlo mi, že jsem naživu,“ dodal.

"Měli jsme veliké štěstí, že se to stalo večer, a ne v noci,“ řekl listu podporučík Denis Koševarov. "To by bylo víc mrtvých. A taky jsme měli štěstí, že freon zamořil jen dvě sekce, a ne všech šest. Je hrůza si představit, co by v takovém případě následovalo,“ podotkl s tím, že Něrpa je prý dobré plavidlo. "Ale jeden systém nás zradil,“ shrnul.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám