Hlavní obsah

Ve Francii zatkli osm lidí podezřelých z útoků na TGV

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Osm osob podezřelých z podílu na sabotážních akcích proti tratím expresních vlaků TGV v minulých dnech zatkla francouzská policie. Pařížské ministerstvo vnitra v úterý upřesnilo, že jde o příslušníky ultralevicových a anarchistických skupin.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Jen v sobotu vedly čtyři akce pachatelů ke zpožděním asi 150 vlaků. V noci z neděle na pondělí najela souprava TGV u města Narbonne na jihu země na dva betonové bloky, aniž by ale byl někdo zraněn. Vláda označila tyto úroky za koordinovanou kampaň a pověřila vyšetřováním státní zastupitelství, které řeší zejména teroristické útoky.

Pachatelé útoků prostříhali bezpečnostní oplocení kolem tratí a pokládali na koleje železné roury nebo manipulovali elektrickou instalaci tak, aby přinutili vlak k zastavení. Šéf francouzské drážní společnosti SNCF Giullaume Pépy prohlásil, že manipulaci musely provést osoby s velmi dobrou znalostí elektrotechniky. Současně vyloučil, že by pachatelé pocházeli z řad zaměstnanců SNCF.

O motivech policie nemá zatím bližší poznatky. Hovoří se o možnosti ryzího vandalismu. Možnost, že by mohlo jít o akce odpůrců přepravy jaderného odpadu z Francie do Německa, SNCF nepovažuje za pravděpodobnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám