Hlavní obsah

Kšefty s orgány Srbů prý řídil bratr kosovského expremiéra Haradinaje

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupinu, která unášela a zabíjela Srby, aby jim mohla odebrat orgány pro prodej do zahraničí, a převážela zbraně z Albánie do Kosova, řídil bratr Ramushe Haradinaje, bývalého povstaleckého velitele a pozdějšího kosovského premiéra.

Foto: Hazir Reka, Reuters

Bývalý kosovskoalbánský premiér Ramush Haradinaj

Článek

Napsal to srbský deník Blic s tím, že klíčová role Haradinajova bratra vyplývá ze svědectví srbských občanů označovaných iniciálami R..M. a S.D., jež unesli v Kosovu v roce 1999. Únosci dvojici převezli do tábora poblíž Tropoje v Albánii. Po nátlaku Mezinárodního červeného kříže je však propustili a odvezli zpět do Srbska.

„Srbský soud pro válečné zločiny má však k dispozici i další svědectví, včetně někdejších příslušníků Kosovské osvobozenecké armády (UCK). To umožnilo odhalit jména příslušníků UCK, kteří se měli na transportech unesených civilistů podílet,“ podotkl list.

Policie kromě toho minulý týden zadržela v Prištině lékaře Litvije Dervishiho, podezřelého z toho, že se přímo podílel na transplantacích ledvin, a jeho bratra Arbana, manažera soukromé kliniky Medicius, v níž se transplantace údajně odehrávaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám