Hlavní obsah

V hrobce možná nebyly uloženy ostatky Tisa

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Katolická církev před časem tvrdila, že v kanonické hrobce v Nitře byly uloženy ostatky prezidenta válečného Slovenského štátu Jozefa Tisa. Podle deníku Pravda však vůbec není jisté, zda jsou uložené kosti pravé. Genetické testy to nepotvrdily na sto procent.

Foto: ČTK

Jozef Tiso u bratislavského soudu

Článek

Testy DNA provedla vídeňská společnost Confidence DNA-Analysen. "Srovnávali jsme materiál z kosti se vzorkem muže, který měl být synovcem mrtvého. Analýzu jsme dělali na chromozomu Y, který se přenáší pouze po mužské linii. Testy nevyloučily, ale ani nepotvrdily, že byly v příbuzenském vztahu," uvedla vedoucí laboratoře Susane Haasová.

Konference biskupů Slovenska před týdnem tvrdila, že genetické testy ukázaly téměř úplnou shodu - na 99,9 procenta. "Nic takového se v naši zprávě nepíše. Shodu jsme našli pouze v devíti ze šestnácti srovnávaných prvků. To je málo na potvrzení příbuzenstva," dodala Haasová.

Pro vědce to bylo o to složitější, že prozkoumaný materiál byl ve velmi špatném stavu. "Byl uložen v zemi několik desetiletí, což ho znehodnotilo. Shoda se mohla dokázat pouze v případě, že bychom dostali něco zachovalejšího, například zub, který je odolnější než kost," zdůraznila vedoucí vídeňské laboratoře.

Zbytky kostí vykopali Tisovy příznivci z hrobu na bratislavském Martinském hřbitově před rokem a požádali o test DNA. Po zveřejnění výsledků testu byla část kostí tajně převezena do Nitry, kde Tiso působil 37 let jako kněz. O uložení ostatků v Nitře údajně požádala Tisova rodina.

Reklama

Související témata:

Související články

Slováci uctili Tisa jako "prezidenta zachránce"

Ve slovenské Bytče se v sobotu shromáždily desítky většinou starších lidí, kteří zde vzpomenuli 120 výročí narození slovenského válečného prezidenta Jozefa...

Výběr článků

Načítám