Hlavní obsah

Rumunským gangům v Británii pomáhají k miliónům romské děti

Novinky, rei
LONDÝN

Do Velké Británie bylo po přijetí Rumunska do Evropské unie v roce 2007 ze země tajně dovezeno na dvě stě romských dětí, které zločineckým skupinám pomohly k obohacení se o více než 19 miliónů liber (přes 570 miliónů korun) ročně. Podle šéfa evropské policie Europol děti přispívaly k pouliční zločinnosti a podvodům.

Foto: , Novinky

Článek

Děti, jejichž průměrný věk je osm let, byly podle Maxe-Petera Ratzela do Británie vpašovány se souhlasem jejich rodičů, kterým gangsteři „za pronájem“ zaplatili. Europol tvrdí, že gang dostal do zemí Evropské unie nejméně 1107 dětí.

„Do Británie byly všechny děti dopraveny, aby byly zneužité k pouličním zločinům a k oklamání sociálního systému,“ napsal podle deníku The Times minulý měsíc Ratzel dolní komoře britského parlamentu.

„Spousta rodičů se na pašování podílela, protože očekává část ze zisku,“ dodal Ratzel s tím, že ten díky dvěma stovkám dětí činí až 24 miliónů eur, čili 19,2 miliónu liber ročně. „Je podezření, že většina, jestli ne všechny peníze, putují zpět do Rumunska,“ zakončil.

Britské úřady o problému s přistěhovalci z východních zemí vědí, podle kritiků ale vláda nestaví účinná stavidla jejich zločinnosti. Gangy prostřednictvím dětí také od státu dostávají desítky tisíc liber ročně v podobě přídavků.

Reklama

Výběr článků

Načítám