Hlavní obsah

VIDEO: Německem putoval jaderný odpad, aktivisty musela rozhánět policie

Novinky, nka, Der Spiegel
BERLÍN
Aktualizováno

Konvoj jaderného odpadu, kvůli němuž v Německu celý víkend zuřily boje mezi policií a odpůrci jaderné energie, se podařilo dovézt do překladní stanice v německém Dannenbergu. Do cílového Gorlebenu náklad dorazil v pondělí odpoledne, jeho průjezdu opět bránily stovky demonstrantů.

BEZ KOMENTÁŘE: Německá policie rozehnala protijaderné aktivistyVideo: ČTK

 
Článek

Z Dannenbergu odpad do cílové stanice putoval po silnici. Konečnou trasu do Gorlebenu policisté tajili, jednu ze dvou možných cest protestující zahradili traktory. V samotném Gorlebenu blokovalo příjezdovou cestu ke skladu okolo 700 lidí.

Převozu 17 tun jaderného odpadu se od soboty snažily bránit tisíce demonstrantů. Policie na protestující dav nastoupila s obušky, slzným plynem a vodními děly. Ranění byli na obou stranách, několik lidí bylo zatčeno. Proti demonstrantům zasahovalo na 16 tisíc policistů.

Náklad cestoval z francouzského La Hague, kde se jaderný odpad z německých elektráren zpracoval. Vlak vyjel v pátek večer, na francouzsko-německé hranici jej ale o 12 hodin pozdržela trojice demonstrantů, kteří se řetězy přivázali na koleje. V průběhu neděle se pak převoz pokoušely zdržet další stovky lidí, kteří na koleje stavěli hořící barikády. Střety s policií pokračovaly i odpoledne, kdy se ke kolejím připoutali další dva demonstranti.

Konvoj s jaderným odpadem jel do Gorlebenu již pojedenácté, každý z převozů čelil ostrým protestů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám