Hlavní obsah

VIDEO: Maďarská garda blokovala přechody se Slovenskem

Právo, Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA
Aktualizováno

Maďarští nacionalisté na většinu pondělního dne částečně zablokovali pět hraničních přechodů mezi Maďarskem a Slovenskem. Protest vyvolaly údajné protimaďarské nálady na Slovensku a zejména nedávný zásah slovenské policie při fotbalovém zápase v Dunajské Stredě. Akce skončila bez incidentů.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Mezi automobily byl natažen transparent s textem: "Welcome in Slotakia" s narážkou na nacionalistického politika Jána Slotu.

Článek

Aktivisti od rána částečně blokovali cesty u obcí Rajka, Vámosszabadi a Letkés. "Jsme tady, abychom protestovali proti nepřiměřenému zásahu slovenské policie proti maďarským fanouškům na fotbalovém utkání v Dunajské Stredě. Vadí nám rovněž protimaďarská politika slovenské vlády," řekl Novinkám předseda místní organizace Jobbik ve městě Mosonmagyaróvár Tamás Kopetti.

:. Od devíti hodin blokovali nacionalisté pravý jízdní pruh na maďarské straně hranice poblíž obce Rajka.foto: Právo/Ivan Vilček

Demonstraci pořádalo Hnutí za lepší Maďarsko Jobbik a účastnili se ho i uniformovaní příslušníci Maďarské gardy. Dopravu řídila maďarská policie, která pouštěla automobily střídavě v obou směrech v jednom pruhu. "Organizátoři splnili oznamovací povinnost. Mají povolení do 17.00," řekl jeden z policistů.

:. Mezi automobily byl natažen transparent s textem: "Welcome to Slotakia" s narážkou na nacionalistického politika Jána Slotu.foto: Právo/Ivan Vilček

Od devíti hodin blokovalo pravý jízdní pruh na maďarské straně hranice poblíž obce Rajka sedm automobilů zdobených maďarskými vlajkami. Mezi automobily byl natažen transparent s textem: "Welcome to Slotakia" s narážkou na účast nacionalistického politika Jána Sloty ve slovenské vládní koalici. Většina účastníků protestní akce měla na automobilech nálepky s mapou Velkého Uherska.

Protest mířil i proti maďarské vládě

Aktivista Kopetti dodal, že cílem protestu je také zvednout hlas proti neschopnosti maďarské vlády. Ta podle něj nepostupuje dost razantně v případu zásahu slovenských policistů při výtržnostech na fotbalovém utkání v Dunajské Stredě z 1. listopadu. Zároveň aktivisté vyjadřovali solidaritu s maďarskými nacionalisty, které v uniformách Národní stráže zadržela slovenská policie v sobotu 8. listopadu v Kráľovskom Chlmci.

"Vláda mlčí a nebrání dostatečné míře zájmy Maďarů. Je to krach maďarské zahraniční politiky," prohlásil Kopetti.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Blokáda se odpoledne rozšířila na další dva přechody. Od 13:00 do 17:00 byl částečně zablokován přechod Komárno-Komárom a od 16:00 do 18:00 i přechod Šiatorská Bukovinka-Somosköújfalu.

:. Na akci dorazila i slovenská europoslankyně Monika Beňová. foto: Právo/Ivan Vilček

Na akci dorazila slovenská europoslankyně Monika Beňová za vládní stranu Smer - sociální demokracie ve společnosti s představitelem Strany maďarské koalice, která zastupuje ve slovenském parlamentě maďarskou menšinu. Beňová oslovila protestující, kteří ji vysvětlovali cíle akce. Beňová prohlásila, že slovenská policie události na fotbalovém zápase určitě vyšetří. "Eskalace napětí nikomu nepomáhá. Chceme, aby se napětí snížilo a začali jsme normálně komunikovat," uvedla.

Slovenský premiér Robert Fico v souvislosti s blokádou hraničních přechodů zdůraznil, že Slovensko by podobnou akci nedovolilo. "Možná právě v tom je rozdíl v přístupu k extremismu a radikalismu na Slovensku a v Maďarsku," uvedl Fico. Premiér chce nabídnout předsedovi maďarské vlády Ferencovi Gyurcsányovi konstruktivní akční plán pro obě země na společné řešení těchto otázek.  

Bojkot slovenských výrobků

Maďarská garda chce v nejbližších dnech zveřejnit seznam slovenských výrobků dovážených do Maďarska a vyzvat obyvatele, aby je nekupovali. "Pokud se zahraniční politika Maďarska a Slovenska nezmění, budeme v podobných aktivitách pokračovat," řekl kapitán Maďarské gardy Róbert Kiss, který se zúčastnil blokády.

Reklama

Související témata:

Související články

Slováci v Maďarsku se teď obávají hrozeb

Po nynější nové vlně zhoršení slovensko-maďarských vztahů mají někteří Slováci žijící v Maďarsku obavy z dalšího vývoje. „Volají mi Slováci, kteří...

Výběr článků

Načítám