Hlavní obsah

Na Slovensku zadrželi 28 Maďarů v nacistických uniformách

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
BRATISLAVA

Slovenská policie v sobotu zadržela u obce Kráľovský Chlmec na jihovýchodě země 28 Maďarů, kteří byli oblečeni v uniformách polovojenské Národní stráže. Hrozí jim trest od šesti měsíců do tří let vězení za propagaci fašismu.

Článek

"Byli oblečeni v kopiích nacistických uniforem Szálasyovců (maďarské fašistické strany Šípových křížů - pozn. red.) z 30. a 40. let dvacátého století," uvedl slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

Členové Národní stráže si chtěli položením věnce připomenout výročí Vídeňské arbitráže z roku 1938, v rámci které byla část jižního Slovenska připojena k Maďarsku. Národní stráž je úzce propojena s další polovojenskou organizací Maďarská garda.

Fico: je to čistě maďarská provokace

"Na Slovensku nebudou pochodovat uniformovaní maďarští nacisté. Byla to provokace. Pokud někdo tvrdí, že za zhoršenými slovensko - maďarskými vztahy stojí obě strany, vytváří falešný obraz," prohlásil slovenský premiér Robert Fico na mimořádné tiskové konferenci.

Podle premiéra Slováci nepálí maďarskou vlajku, nejezdí do Maďarska na fotbal, nedělají tam výtržnosti a nevykřikují hesla, která by urážela Maďarskou republiku.

Slovenský ministr zahraničí Ján Kubiš telefonicky informoval o situaci šéfku maďarské diplomacie Kingu Gönczovou a požádal ji o vysvětlení. "Jak je možné, že v demokratické zemi ve středu Evropy existují zákony, které povolují fašismus?" položil otázku Kubiš.

Poslanec slovenského parlamentu za Stranu maďarské koalice Béla Bugár upozornil, že podobné akce škodí maďarské menšině žijící na jihu Slovenska.

Demonstrace fanoušků v Budapešti

Před úřadem maďarského premiéra v Budapešti protestovalo v sobotu několik stovek fotbalových fanoušků. Řečníci ostře odsoudili zásah slovenské policie proti maďarským fanouškům, který se odehrál 1. listopadu 2008 na stadionu v Dunajské Stredě.

Fanoušci křičeli hesla jako "Slovensko, nenávidíme tě!", "Slováci, nemáte žádnou vlast!" nebo "Pryč s Trianonem!".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám