Hlavní obsah

EU ustoupila Srbsku, vyslání mise do Kosova neznamená jeho uznání

Novinky, ČTK, aš, B92

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

Evropská unie přistoupila na tři hlavní podmínky, jejichž splnění žádá Srbsko pro rozmístění mise EU v Kosovu (EULEX). Bělehrad především požadoval, aby misi schválila Rada bezpečnosti OSN a aby mise neznamenala uznání nezávislosti Kosova ze strany EU.

Článek

"EU souhlasila s tím, aby rozmístění EULEXu bylo schváleno Radou bezpečnosti, mise bude neutrální a nebude mít nic společného s plánem Marttiho Ahtisaariho,“ uvedl v Bělehradu představitel Evropské komise Pierre Mirel, který má na starosti problematiku západu Balkánu.

Neutrálnost mise znamená, že její vyslání automaticky neimplikuje uznání Kosova ze strany EU. Třetí bod jde ještě dál - vyslání EULEX nemá mít nic společného ani s plánem bývalého vyjednávače OSN Marttiho Ahtisaariho, který pro Kosovo navrhoval nezávislost pod mezinárodní kontrolou, což Srbsko odmítalo a nadále odmítá.

Ahtisaariho plán však porušili i kosovští Albánci, když letos 17. února vyhlásili nezávislost. Kosovo dosud uznalo jen 50 států.

EU: kompromisy jsou důležité pro všechny občany Kosova

Ústupky EU oznámil Mirel po jednání se srbským vicepremiérem Božidarem Djeličem. Ten zdůraznil jednotnost srbské politiky a zájmy státu, který považuje Kosovo za svou kolébku a součást.

Evropská unie vyhověla základním požadavkům Srbska, zdůraznil Mirel a označil za mimořádně důležité, že bylo dosaženo kompromisu a unijní mise bude moci začít plnit svoje úkoly a sloužit všem občanům Kosova.

Mise EU převezme správu Kosova od mezinárodní mise (UNMIK). Tvořit ji bude 2000 policistů, soudců a celníků zemí EU. Nasazení unijní mise nabralo již značného zpoždění. Původně se počítalo s červnovým termínem, kdy začala platit nová kosovská ústava. Nyní se mluví o začátku prosince.

OSN se bude misí EULEX zabývat v úterý. Základem pro deklaraci předsednictva RB bude dohoda mezi Bělehradem a EU. Tuto deklaraci nemusí schvalovat Rada bezpečnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám