Hlavní obsah

VIDEO: Berlusconi o Obamovi: Je hezký a opálený

Právo, znk, sw
MOSKVA
Aktualizováno

Italský premiér Silvio Berlusconi opět perlil. Sedmdesátiletý mediální magnát je po celém světě znám svými nevhodnými komentáři. Tentokrát se zaměřil na nově zvoleného amerického prezidenta. Na setkání s ruským prezidentem Medvěděvem Baracka Obamu označil za mladého, hezkého a opáleného.

Foto: Alexander Zemlyanichenko/Pool, Reuters

Silvio Berlusconi (vlevo) a Dmitrij Medvěděv

Článek

„Řekl jsem prezidentu Medvěděvovi, že Obama má všechno pro to, aby s ním vycházel: je mladý, hezký a opálený. Myslím si tedy, že může vzniknout dobrá spolupráce,“ prohlásil možná i v sebeironické humorné nadsázce.

„Jako starší věkem i praxí v mezinárodní politice dám k dispozici všechny své zkušenosti, aby se Obama a Medvěděv dohodli a jejich vztahy byly co nejlepší,“ dodal.

Západ prý zkresloval válku v Gruzii

Berlusconi na čtvrteční schůzce s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem také prohlásil, že západní prezentace průběhu srpnové války Ruska s Gruzií je zkreslená.

„Světová veřejnost by si měla uvědomit, že se stala obětí dezinformace, která byla velmi daleko od toho, co se skutečně odehrálo v Jižní Osetii a v Abcházii,“ citovala Berlusconiho italská agentura ASCA.

K příčinám války na Kavkaze premiér řekl, že „všechny státy Evropské unie si začínají uvědomovat, co se opravdu přihodilo. Proto jsem poradil prezidentu Medvěděvovi, aby dál vysvětloval, co se skutečně událo,“ dodal.

Konflikt na Kavkaze

Boje v Gruzii a jejích separatistických oblastech Jižní Osetie a Abcházie propukly koncem prvního srpnového týdne. Gruzínská armáda oblehla hlavní jihoosetinské město Cchinvali. Pak se ale do konfliktu vložilo Rusko, které podniklo desítky náletů i na zbytku gruzínského území. K ozbrojenému střetu se přidali separatisté v Abcházii.

Ruské jednotky gruzínské z Jižní Osetie vytlačily, nezastavily se však a pokračovaly do gruzínského vnitrozemí. Všechny strany svalují vinu za agresi a civilní oběti vzájemně na druhého. Navzájem se obviňovaly i z etnických čistek. Gruzie kvůli tomu podala na Rusko žalobu u Mezinárodního soudního dvora.

Jižní Osetie a Abcházie vyhlásily jednostranně nezávislost na Gruzii po rozpadu Sovětského svazu a tu následně ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Tbilisi. Moskva v důsledku konfliktu s Gruzií samostatnost obou regionů uznala.

Reklama

Výběr článků

Načítám