Hlavní obsah

Španělsko zamítlo žádost bin Ládinova syna o politický azyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Syn zakladatele mezinárodní teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina Umar bin Ládin nedostal politický azyl ve Španělsku, o který požádal v pondělí v Madridu. Podle agentury AFP Madrid žádost odmítl s tím, že Umar bin Ládin není na Blízkém východě ohrožován, jak tvrdí.

Článek

"Důvodem, proč Španělé nevyšli Umarovi vstříc, je, že údajně neměli důvod domnívat se, že jeho život je v ohrožení," řekl agentuře neupřesněný zdroj z okolí Umara bin Ládina. Španělské ministerstvo vnitra zatím k případu postoj nezaujalo.

Úřední zdroje nicméně v úterý listu El País sdělily, že žádost syna Usámy bin Ládina bude projednána urychleně.

Zatím také není jasné, zda se Umar bin Ládin proti odmítavému stanovisku španělských úřadů odvolá, jak mu to španělské zákony umožňují.

Britové ho nechtějí 

Nynější žádost 28letého Umara bin Ládina ve Španělsku není prvním krokem tohoto druhu, s nímž se obrátil na evropskou zemi. Již letos v dubnu požádal britský konzulát v Káhiře o povolení k pobytu v Británii, britské úřady mu ale odmítly souhlas udělit, a to i navzdory skutečnosti, že je od roku 2007 ženatý s Britkou.

Umar, který se prohlašuje za odpůrce násilí, je čtvrté dítě z prvního manželství nejhledanějšího zločince světa. Usáma bin Ládin se především přihlásil k odpovědnosti za teroristické útoky ve Spojených státech z 11. září 2001, při nichž zahynulo téměř 3000 lidí a jež vedly k invazi do Afghánistánu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám