Hlavní obsah

Medvěděv hrozí rozmístěním raket u Kaliningradu

– MOSKVA
Novinky, ČTK, aš, RIA Novosti, Itar TASS

Ruský prezident Dmitrij Medveděv ve středu ve svém prvním projevu před parlamentem pohrozil rozmístěním ruských raket v Kaliningradské oblasti na západě Ruska.

Foto: Dmitry Astakhov , Reuters

Dmitrij Medvěděv při svém prvním vystoupení v parlamentu

Článek

V oblasti budou nově umístěny raketové komplexy Iskander, jejichž úkolem bude neutralizace amerického systému USA. Iskander je údajně schopen prorazit protiraketový štít a má dosah 300 kilometrů.

Rusko rozmístí v Kaliningradské oblasti také prostředky radioelektronického boje, které budou sledovat systémy protiraketové obrany USA v Polsku a České republice, uvedl Medvěděv.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Rusko dále v Kalužské oblasti, která leží západně od Moskvy, rozmístí strategické rakety RS-18 Stilet s doletem 10 000 kilometrů.

Podle prezidenta by šlo o odvetná opatření za případné zřízení americké protiraketové základny na území Česka a Polska.

Medvěděvův projev se nesl v duchu studenoválečnické rétoriky. Rusko podle něj čelí agresi NATO, jejímž projevem je právě "urychlení plánu rozmisťování amerického systému protiraketové obrany v Evropě“.

"Zarputilé vnucování amerického protiraketového systému Evropě povede k odvetným opatřením ze strany Ruska," řekl ruský prezident.

Konflikt v Gruzii NATO využilo

Dalším projevem agresivní politiky Severoatlantického paktu je podle něj válka v Gruzii, kde řekl, že se „Jižní Osetie stala terčem barbarské agrese.“

„Konflikt na Kavkazu byl použit jako záminka vyslání vojenských lodí NATO do Černého moře,“ řekl Medvěděv. Dodal, že z Kavkazu se jeho země nestáhne.

Reklama

Výběr článků

Načítám