Hlavní obsah

Evropa s vítězstvím Obamy doufá ve zlepšení vztahů s USA 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V prvních reakcích evropských politiků na vítězství Baracka Obamy v amerických prezidentských volbách zaznívá především naděje na zlepšení vztahů mezi Evropou a USA. Vyjádřil se tak například předseda Evropské komise.

Článek

Evropský komisař José Manuel Barroso pogratuloval Baracku Obamovi k vítězství v amerických prezidentských volbách. Podle něj nastal čas, aby se Evropa a Spojené státy opět sblížily. Současná krize podle něj navíc nabízí šanci pro vytvoření nového světa.

"Nyní nastává čas, aby se USA a Evropa úžeji semkly," uvedl v gratulaci.

Sarkozy: USA vybraly optimismus

Přijměte co nejsrdečnější gratulace ode mne i od všech Francouzů. Americký lid si tím, že si vás vybral, vybral změnu a směřování k optimismu," napsal v dopise Obamovi francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Britský ministerský předseda Gordon Blair v blahopřání ocenil Obamovy "pokrokové hodnoty a vizi pro budoucnost" a uvedl, že vztahy mezi USA a Velkou Británií mají "zásadní význam pro naši bezpečnost a prosperitu".

Německý prezident Horst Köhler Obamu v blahopřání ujistil, že může s Německem počítat jako se spolehlivým partnerem a dlouhodobým přítelem. Kacléřka Angela Merkelová uvedla, že svět stojí před významnými výzvami, a vyslovila přesvědčení, že "Evropa a Spojené státy budou úzce a v duchu vzájemné důvěry spolupracovat, aby čelily novým nebezpečím a rizikům, a chopí se příležitostí představovaných naším globáním světem".

Také německá sociálnědemokratická SPD vidí šanci pro nové transatlantické partnerství, kdy USA i Evropa budou společně usilovat o zajištění bezpečnosti. Rolf Mützenich vyjádřil naději, že se USA budou dál angažovat na Blízkém východě i v Afghánistánu a rychle se zahájí jednání USA a Ruska o strategických zbraních.

Čínský prezident Chu Ťin-Tchao vyjádřil naději v posílení dialogu a spolupráce mezi Čínou a USA.

Irák doufá, že se Američané rychle nestáhnou

Afghánský prezident Hamíd Karzáí vyslovil naději, že příchod Obamy do úřadu "přinese mír Afghánistánu, život Afghánistánu a prosperitu afghánskému lidu a zbytku světa". Ke zvolení demokratického kandidáta se vyjádřil i šéf irácké diplomacie Hošjar Zibarí. Podle něj Obamovo zvolení nebude mít za následek rychlé stažení Američanů z Iráku.

Obamovi popřál k vítězství mimo jiné i kanadský premiér Stephen Harper, mexický prezident Felipe Calderón, premiérka Nového Zélandu Helen Clarková, japonský premiér taro Asío

Afričané sledovali volbu s nadějemi

Výsledky amerických prezidentských voleb netrpělivě očekávali Afričané po celém kontinentu. Mnozí zůstali vzhůru celou noc, nebo si přivstali a sešli se kolem televizí. "Nejsem ani unavený, i když jsem sledoval výsledky celou noc," řekl agentuře AP třicetiletý Josiah Otupa v keňském hlavním městě Nairobi.

V nairobském slumu Kibera se stovky lidí shromáždily kolem ohromného táboráku z hořících pneumatik. Místní obyvatelé drželi v rukou plakáty s Obamou, pískali na píšťalky a mávali americkými vlajkami. V ulicích celého Nairobi začali lidé skandovat: "Obama, Obama!" jakmile byly v televizi oznámeny výsledky.

Obama, jehož otec se narodil v Keni, je oblíbený po celé Africe. Mnozí doufají že jeho působení v čele Spojených států by pomohlo celému rozlehlému kontinentu, který je nejchudší na světě.

Tím, že je částečně Afričan, má Obama morální povinnost zasáhnout v Africe," říká Samuel Conteh, šéfredaktor listu The New Citizen, který vychází ve sierraleonském Freetownu. "Naděje Afričanů jsou hodně velké, věří, že (Obama) změní jejich sociální a ekonomickou situaci."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám