Hlavní obsah

Syn bin Ládina požádal ve Španělsku o azyl

Novinky, ČTK, aš, Daily Mail

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Sedmadvacetiletý syn Usámy bin Ládina Umar požádal v pondělí o politický azyl ve Španělsku. Do Madridu přiletěl se svou britskou ženou Jane Felix-Brownovou, protože Londýn mu azyl odmítl udělit. Po příletu do Madridu byl Umar bin Ládin zadržen.

Článek

Umar bin Ládin letěl z Káhiry do marocké Casablanky. Při mezipřistání v Madridu požádal o azyl. V dubnu žádal v Káhiře o povolení k pobytu ve Velké Británii, ale to mu úřady odmítly poskytnout, byť si loni vzal Britku Jane Felix-Brownovou.

Podle úřadů bude zadržován do té doby, než Interpol ověří jeho totožnost a než bude vyřízena jeho žádost. Úřední zdroje listu El País sdělily, že žádost syna Usámy bin Ládina bude urychleně projednána.

Umarova žena

Na nově vybudovaném terminálu 4 byla přítomna i jeho manželka, která přijala nové jméno Zajna Sabáh bin Ládin. Brownová má už tři děti a vnoučata z pěti předchozích manželství. Oba plánovali, že budou žít v jejím domě za 550 000 liber v Moultonu u Northwiche v hrabství Cheshire.

Jejím přáním je zůstat po boku svého muže, i když je nemocná, údajně trpí roztroušenou sklerózou.

Omar, který se prohlašuje za odpůrce násilí, je čtvrté dítě z prvního manželství Usámy bin Ládina. Ten má celkem 19 synů.

Tvůrce bin Ládinových videí dostal doživotí

K doživotí byl odsouzen tvůrce videí al-Kajdy devětatřicetiletý Jemenec Alí Hamza Ahmad Bahlul. Byl uznán vinným v 35 bodech obžaloby včetně materiální podpory terorismu a spolčování za účelem vraždy.

Bahlul je druhým vězněm zadržovaným na základně Guantánamo. Byl usvědčen zvláštním tribunálem pro válečné zločiny. Prvním byl bin Ládinův řidič, Jemenec Sálim Ahmad Hamdán, jenž byl usvědčen v srpnu a následně poslán za mříže na pět a půl roku.

Bahlul ve svém prohlášení před soudem řekl, že jeho odsouzení posílí boj al-Kajdy proti Spojeným státům. "Budeme bojovat proti jakékoliv vládě, jež bude v čele Spojených států. Jsme jediní na Zemi, kteří proti vám stojí."

Bahlul byl na Guantánamu držen od roku 2002. Žalobci tvrdí, že se vyšetřovatelům přiznal, že byl hlavním mediálním poradcem Usámy bin Ládina a že produkoval videonahrávky al-Kajdy, určené pro nábor nových členů teroristické sítě. Bahlul už v předběžném řízení označil soud za frašku, odmítl americké obhájce a ten při procesu mlčel.

Na Guantánamu je stále zadržováno asi 260 osob, před tribunálem stane 80 z nich. Administrativa prezidenta George Bushe nedávno uvedla, že otázku další existence Guantánama přenechá až vládě nového prezidenta.

Reklama

Související články

Na Guantánamu soudí bin Ládinova řidiče

Na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě začal v pondělí vůbec první soudní proces, na kterém se posuzují válečné zločiny spáchané islámskými radikály....

Výběr článků

Načítám