Hlavní obsah

Albánie prý zničila důkazy o kšeftování s orgány Srbů

– TIRANA
Právo, vpl

Albánie zničila důkazy o zločinech na Srbech a o obchodě s lidskými orgány v roce 1999, které ve své knize popsala někdejší hlavní žalobkyně haagského tribunálu Carla del Ponteová. Srbskému deníku Press to řekl prokurátor srbského soudu pro válečné zločiny Vladimir Vukčevič.

Článek

Albánsky premiér Sali Berisha podle něho nařídil tajným službám, aby odstranily dokumenty o nezvěstných Srbech, jejich transportech a obchodě s orgány. Měl to udělat na nátlak kosovského expremiéra Ramushe Haradinaje, který čelil v Haagu obviněním z válečných zločinů v Kosovu.

Vukčevič po návštěvě Albánie řekl, že albánská prokuratura odmítla začít vyšetřovat zločiny, které na severu Albánie organizovali a páchali velitelé tehdejší Kosovské osvobozovací armády (UCK), mezi nimi i Haradinaj . Vukčevič uvedl, že albánská prokurátorka Ina Ramaová druhý den po jejich setkání odmítla všechny srbské požadavky: „Obávám se, že tu jde o politický nátlak. Vždyť za tak krátkou dobu si ani nemohla prostudovat všechny materiály, které jsme jí donesli“.

Mezi devíti požadavky Bělehradu na Tiranu nechyběla žádost, aby poskytla jména lékařů a členů zdravotnického personálu z kliniky ve vesnici Gur, kam členové UCK převáželi unesené Srby a kde jim odebírali orgány,“ podotkl Vukčevič. Dodal, že k chirurgickým zákrokům docházelo i poblíž města Burel, kde se nacházelo i výcvikové středisko UCK.

Srbský prokurátor rovněž zopakoval, že celý případ únosů a obchodu s orgány srbských civilistů z Kosovu předá radě bezpečnosti OSN a Radě Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám