Hlavní obsah

BBC otřásl skandál s vulgaritou moderátorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Protagonisté pořadu Russell Brand Show na britské BBC 2 sklouzli k nechutným vulgaritám, což pobouřilo desetitisíce Britů. Pořad skončil, 33letý komik Russell Brand ukončil svou spolupráci s BBC a 47letý moderátor Jonathan Ross se nesmí tři měsíce objevit ve vysílání. Kvůli skandálu odstoupila i ředitelka stanic BBC 2 a 6 Lesley Douglasová.

Foto: Alessia Pierdomenico , Reuters

Generální ředitel BBC Mark Thompson se vyjadřuje k vulgaritám v pořadu.

Článek

Brand a Ross v pořadu 18. října telefonovali britskému komediálnímu herci Andrewu Sachsovi, hvězdě televizního seriálu ze 70. let Hotýlek. Na záznamníku mu zanechali vulgární vzkazy. Žertovali o sexuálním vztahu, který má údajně Brand se svou 23letou vnučkou Georginou Baillieovou. Nechali mu také několik vzkazů na záznamníku a žertovali, že by se měl zabít, až uslyší zprávy.

Pořad spustil vlnu protestů, do BBC přišlo na 35 000 nesouhlasných reakcí a protestovala i opozice.

Z BBC ve středu odešel Brand a Ross nesmí tři měsíce do vysílání, což ho přijde na 1,5 miliónu liber. Měl na stanici několik pořadů včetně nočního chatu, pořad o filmech a svou vlastní týdenní show. Během té doby nebude placen. Strženy mu budou i tantiémy. Generální ředitel BBC Mark Thompson k tomu dodal: „Příspěvek Jonathana Rosse k tomuto dílu Russel Brands Show byl zcela neakceptovatelný a nemůže zůstat bez sankcí.“

Ve čtvrtek pak odstoupila i ředitelka stanic BBC 2 a 6, které vedla od roku 2003. Nesla také vinu. Pořad byl předtočen, a tudíž nebyl problém ho posoudit a případně neodvysílat. Ředitel trustu BBC sir Michael Lyons v pátek vyzval k větší kontrole. Zdůraznil vinu Douglasové, ale dodal, že hlavně byly neakceptovatelné samotné výroky hvězd.

Ross také nebude uvádět 6. prosince předání britských cen pro komediální herce, za což měl dostat honorář ve výši 100 000 liber. Brand se proslavil v roli rockové hvězdy ve filmu Kopačky. Jeho dalším snímkem budou Postelové příběhy.

Brand si nebral servítky už dříve. Při uvádění cen MTV nazval amerického prezidenta „retardovaným kovbojem“.

Baillieová je členkou taneční skupiny The Satanic Sluts. Pád obou hvězd komentovala slovy, že je „nadšena, protože bylo dosaženo spravedlnosti“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám