Hlavní obsah

DNA potvrdila pravost Tisových pozůstatků, v tichosti je pohřbili v Nitře

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Pozůstatky prezidenta válečného Slovenského štátu Jozefa Tisa před dvěma týdny v tichosti pohřbili v kanonické hrobce katedrály v Nitře. Jak informovala slovenská média, stalo se tak krátce po ukončení analýzy DNA, která na 99 prokázala prokázala, že v hrobě na bratislavském Martinském hřbitově byl opravdu pochovaný Tiso.

Foto: ČTK

Jozef Tiso u bratislavského soudu

Článek

Po léta se spekulovalo, že komunistická Státní bezpečnost dala Tisovy pozůstatky vykopat a zpopelnit. Stoupenci Slovenského štátu proto dali jeho tělesné pozůstatky prozkoumat. Test DNA provedla vídeňská firma DNA - Confidence.

Převoz pozůstatků do Nitry zorganizovala nitranská diecéze. Tělo exprezidenta nyní leží v hrobce, která patří nitranské katedrále.

Katolický kněz Tiso se narodil 13. října 1887. Byl poslancem československého parlamentu i členem československé vlády. V letech 1939 až 1945 stál v čele klerofašistického Slovenského státu.

Tiso souhlasil s deportací desítek tisíc slovenských Židů do nacistických koncentračních táborů. Po druhé světové válce byl zadržen americkými jednotkami v Rakousku a vydán do Československa, kde byl 18. dubna 1947 popraven kvůli spolupráci s nacistickým Německem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám