Hlavní obsah

Kvůli sexuálním skandálům Vatikán souhlasí s psychologickými testy kněží

VATIKÁAn

Katolická církev kvůli sexuálním skandálům s pedofilními kněžími ve čtvrtek poprvé souhlasila s tím, aby se budoucí kněží dobrovolně podrobovali psychologickým testům. Text schválil papež Benedikt XVI. Církev ale trvá na dobrovolnosti.

Foto: Dario Pignatelli, Reuters

Papež Benedikt XVi. text schválil.

Článek

V textu se uvádí, že při vysvěcování kněží někdy dochází k chybám, neboť psychická nezpůsobilost, ať více či méně patologického rázu, se často projeví právě až po vysvěcení. Dokument, který vydala Kongregace pro katolickou výchovu, zdůrazňuje, že včasné rozpoznání "patologických" psychických defektů u muže ještě dříve, než se stane knězem, může zabránit tragickým důsledkům.

Ke známkám hluboké nezralosti, kterou by psychologové mohli pomoci odhalit, patří podle textu "nejasná sexuální identita" a "silně zakořeněné homosexuální sklony".

Vatikán zároveň odmítá, aby kandidáti na kněžství museli před vstupem do semináře psychotesty podstupovat povinně. "V žádném případě nelze porušit právo na dobrou pověst a soukromí. To znamená, že ke konzultaci s psychologem lze přistoupit jen tehdy, když k tomu dá kandidát jasný, předběžný a svobodný souhlas," píše se v dokumentu. Vatikán zdůrazňuje, že psychotest nesmí být předběžnou podmínkou.

Sexuální skandály kněží

Katolickou církví otřásly v několika zemích sexuální skandály. Jeden z nich v srpnu 2004 v dolnorakouském St. Pöltenu, kde kriminalisté zabavili mnoho pornografického materiálu, vedl k uzavření semináře. Odstoupit musel biskup místní diecéze.

Další sexuální skandály, zejména pedofilní, propukly v posledních letech v dalších evropských zemích, i ve Spojených státech a také v Latinské Americe.

Papež se za ně omlouval.

Sekretář Kongregace pro katolickou výchovu Jean-Louis Brugues uvedl, že důvodem přijetí a zveřejnění dokumentu nejsou sexuální skandály, připustil, ale že přijetí textu urychlily. Podle něj církev již více než 30 let přemýšlí o vztahu mezi vírou a psychologií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám