Hlavní obsah

VIDEO: Výbuch ve španělské Pamploně zranil nejméně 19 lidí

CNN, ČTK, nka
MADRID

Výbuch automobilu zaparkovaného před univerzitou ve španělské Pamloně zranil ve čtvrtek nejméně 19 lidí, původní zprávy uváděly 12 zraněných. Z útoku policie podezřívá baskické separatisty z organizace ETA.

Článek

Vůz explodoval v 11 hodin poblíž univerzitní knihovny, zranění utrpěli pouze řezné rány a někteří mají problémy se sluchem.

V době výbuchu bylo v budově univerzity okolo 400 studentů. Hlavní budova byla uzavřena, zbytek univerzitního areálu zůstává otevřen.

V době výbuchu bylo v budově univerzity okolo 400 studentů.foto: ČTK/AP

Útok přichází jen dva dny poté, co španělská policie zatkla čtyři osoby, které se údajně hlásily k baskické separatistické organizaci ETA a jež prý plánovaly teroristický útok v Navaře.

Pamplona je správním střediskem španělské autonomní oblasti Navarra.

Kouř byl po výbuchu vidět zdaleka.foto: ČTK/AP

 ETA (Baskicko a jeho svoboda) je na seznamu teroristických organizací Evropské unie i Spojených států a přisuzuje se jí zodpovědnost za smrt více než 800 lidí. Organizace bojuje za nezávislost Baskicka již 40 let. Atentáty začala znovu páchat od loňského června, kdy přerušila příměří. Od té doby připravila o život pět lidí.

Exploze roztříštila okna v přilehlé univerzitní budově a poškodila několik zaparkovaných aut. foto: Reuters/Javier Yoldi

Reklama

Výběr článků

Načítám