Hlavní obsah

Blair je nejdražším řečníkem planety

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský expremiér Tony Blair je nejlépe placeným řečníkem na světě. Za 90minutový projev si účtuje až 250 tisíc dolarů (4,7 miliónu korun). Od doby, kdy opustil Downing Street, si přišel na více než 12 miliónů liber (přes 361 miliónů korun), napsal deník The Times.

Foto: Tim Clarke/Daily Express/Pool, Reuters

Tony Blair

Článek

Blair si tak díky řečnickému talentu od října vydělal víc než exprezident USA Bill Clinton za první rok po opuštění Bílého domu (9,2 miliónu dolarů). Poptávka je prý tak velká, že Blair má plný program dva roky dopředu.

Blair, jehož žena Cherie je úspěšnou advokátkou, působí také jako zvláštní velvyslanec tzv. blízkovýchodního kvarteta (USA, OSN, Rusko a EU), tato funkce je ale čestná. To však budí obavy, aby své úkoly nepřehlížel ve prospěch lukrativnějších nabídek.

„V OSN panuje názor, že (Blair) nedosáhl žádného pokroku,“ řekl nejmenovaný zdroj z organizace. Expremiérův mluvčí ale kritiku odmítl s tím, že Blair své roli věnuje nejvíce času.

Blair složil premiérskou funkci loni v červnu, poté začal působit mimo jiné jako ekonomický poradce.

Reklama

Související články

Blair předal premiérský úřad Brownovi

Velká Británie má po deseti letech nového premiéra. Královna Alžběta II. jím ve středu v Buckinghamském paláci v Londýně jmenovala nedávného ministra financí...

Výběr článků

Načítám