Hlavní obsah

Itálii ochromily protesty proti reformě školství

ŘÍM

Italští učitelé ohlásili na čtvrtek generální stávku, zavřena zůstane většina státních škol. Chtějí tak dát najevo nesouhlas s kontroverzní školskou reformou, schválenou ve středu italským parlamentem. Někteří učitelé a studenti plánují na protest vyučování pod širým nebem.

Foto: Max Rossi , Reuters

Skupinky studentů se střetly na náměstí Piazza Navona

Článek

Italský parlament ve středu schválil kontroverzní zákon o reformě školství, který přináší výrazné škrty v rozpočtu. Dotace pro základní školy se během příštích čtyř let sníží o 7,8 miliardy eur (195 miliard Kč). Od příštího školního roku budou mít děti na prvním stupni základní školy méně vyučovacích hodin týdně a pouze jednoho učitele na všechny předměty. Reforma se týká i středních a vysokých škol. Výdaje na univerzity klesnou o 1,5 miliardy eur (37,5 miliardy Kč), což podle odborů vážně ohrozí vědecký výzkum.

Někteří rodiče se obávají, že se sníží kvalita vzdělávání. Tvůrci reformy naopak slibují, že nový zákon omezí zbytečné výdaje ve školství a zlepší úroveň italských škol.

Zákon včera prošel v senátu, hlasovalo pro něj 162 senátorů, 134 bylo proti. Šéf opoziční levicové Demokratické strany Walter Veltroni poté vyzval k pořádání referenda, které by zákon zrušilo.

Studenti vyšli do ulic 

Schválení zákona následovaly rozsáhlé studentské demonstrace. Protesty, kterých se zúčastnily desítky tisíc lidí, si vyžádaly několik raněných. Největší demonstrace se odehrála v Římě na náměstí Piazza Navona, kde se mezi sebou střetly tyčemi a řetězy ozbrojené skupinky pravicově a levicově orientovaných studentů. Demonstrace z náměstí vyhnala turisty, obchodníci v obavě z vandalismu zavírali krámky a kavárny. „Mrzí mě, když vidím, kolik mladých lidí levice obalamutila,“ komentoval protestní akce italský premiér Silvio Berlusconi.

Studentské protesty proti reformě trvají již dva týdny. V Miláně a Neapoli studenti obsadili nástupiště na nádražích, demonstrace se nevyhnuly ani jiným městům.

Reklama

Výběr článků

Načítám